Du är här

2022-05-18 - Skola & utbildning
Garaypristagarna Saga Söderlind, Emma Kanon och Felicia Bergström tillsammans med föredragshållaren Mats Jonsson. Foto: Håkan Nordström.

Och vinnaren är ...

Felicia Bergström, NA19A, vann årets upplaga av novelltävlingen Garaypriset. Hennes novell ”Det krävs ett barn för att fostra en by” kommer ni att kunna läsa i 7an vecka 21.

Serieskaparen Mats Jonsson höll ett fängslande föredrag i Nolaskolans aula i samband med utdelningen av årets Garaypris. Mats berättade om sin uppväxt som enda barn i den lilla byn Stensätter utanför Bollstabruk och hur han började göra serier. Han berättade hur han upptäckte serietidningen Galago, som han senare kom att bli redaktör för mellan 2003 och 2018, och hur han började göra serier om sig själv.

– En töntig mobbad 15-åring i en by utanför Kramfors. Alla har rätt att skildra sitt eget liv, men samtidigt hänger våra liv ihop genom olika relationer och för att skildra sitt eget liv måste man också skildra andras liv, säger Mats som så småningom upptäckte att han måste börja skildra samhället omkring sig.

Detta ledde till serieromanen ”Nya Norrland” som kom 2017 och inte minst ”När vi var samer”, 2021, – en bok där han grundligt studerat sin familjs historia som skogssamer, ett folk som han säger hela tiden har varit i vägen och skuffats bort, tvångsförflyttats.

Mats fick efter föreläsningen agera prisutdelare och som vinnare av Garaypriset 2022 utsågs alltså Felicia Bergström.
– Helt otroligt! Det känns jätteroligt att bli publicerad, det hade jag inte räknat med när jag skrev novellen, säger Felicia och berättar om sin novell.
– Jag funderade mycket på hur det är att växa upp i ett samhälle som ung när man inte riktigt är en del av samhället och hur man förlorar en del på vägen. När man blir tonåring ligger tryggheten man hade som barn inte längre hos föräldrarna, i stället är det vännerna som blir pelare i livet.

Felicia Bergströms vinnarnovell ”Det krävs ett barn för att fostra en by” publiceras i sin helhet i 7an vecka 21.

 

Garaypriset är en årligen återkommande novelltävling instiftad av Nolaskolan i författaren Melker Garays namn. Alla elever på Nolaskolan får bidra med en novell på ett bestämt tema och årets tema var ”Norrland”. Melker Garay skänker prissumman på 3 000, 2 000 respektive 1 000 kronor till pristagarna. I år hade ett 40-tal noveller lämnats in till tävlingen.

Första pris
Felicia Bergström, NA19A,”Det krävs ett barn för att fostra en by”
Motivering: Författaren låter läsaren på ett mästerligt vis ta del av ett ögonblick som rymmer en hel bys gemensamma känslor. Ett stråk av tung sorg löper genom berättelsen men ger också plats till en fördold hoppfullhet som berör djupt. Med ett synnerligen nyanserat perspektiv på vad det innebär att bo i samhällets periferi utmanas också läsaren att begrunda sina egna relationer till platser som dessa.

Andra pris
Emma Kanon,
SALED20, ”Tjugo minuter kvar”
Motivering: På ett varsamt sätt leds läsaren genom en berättelse som kantas av saknad och förvirring. Novellen är både vacker och sorglig med en närvarande nedräkning mot något vi inte kan förbereda oss på. På ett stilistiskt säkert sätt visar författaren varför verklighetens gränser ibland behöver suddas ut för att få plats med kärleken.

Tredje pris
Saga Söderlind
, ES21, ”En flottarkärlek”
Motivering: Författaren fångar läsaren med en effektfull inledning som färgar berättelsen med ett oroväckande raster. Den unika epoken och de detaljrika miljöbeskrivningarna visar prov på kännedom om en tid som flytt. Novellens dramatiska vändningar väcker vårt intresse, samtidigt som det ofrånkomliga obehaget smyger sig på.

Dela med dig av denna artikel på: