Du är här

2022-05-13 - Musik

Veckans platta & vinylklassiker

Fredrik Lindberg Trio & Elton John

Veckans platta
Fredrik Lindberg Trio & String Quartet ”Riedel”

(Imogena)

Georg Riedel är nog för de flesta förknippad med alla fantastiska låtar som han skrev till filmversionerna av Astrid Lindgrens böcker. Men han är som många vet en oerhört mångsidig kompositör och skicklig kontrabasist. Själv skriver han i konvolutet till den här plattan att han alltid strävat efter att mixa olika genrer när han komponerar och att han hela tiden vill skapa något vackert. Om någon vill kalla det jazz och någon annan klassiskt så spelar det ingen roll, anser han.
18 februari kunde Perdido-publiken höra delar av den här musiken i Blueskällarn när saxofonisten Fredrik Lindborg hade med sig samma sättning som på plattan. Det vill säga Martin Sjöstedt, bas, Daniel Fredriksson, trummor, och String Quartet som består av Daniel Migdal, Henrik Naimark Meyers, Ylvali Zilliacus och Amalie Stalheim. Det är musik som spänner över genregränserna och stråkkvartetten skapar en atmosfär av klassisk musik. Georg Riedel har skrivit åtta väldigt olika musikstycken och dessutom har alla i den här septetten, plus Riedel själv, var för sig improviserat fram små fragment med utgångspunkt i de åtta kompositionerna. Lyssnaren kan sätta sig själv på prov för att försöka pussla ihop dessa fragment, som bär upphovspersonernas namn, med Riedels original. Att musik kan vara väldigt spännande och överraskande är den här utmärkta plattan ett mycket bra bevis på.

Vinylklassikern
Elton John ”Honky Château”

Elton John hade hunnit fylla 25 år när hans femte album släpptes 19 maj 1972, en platta som alltså firar 50-årsjubileum den här månaden. Den stora singeln från albumet – ”Rocket Man” – kom en dryg månad tidigare och gick direkt in på andraplatsen på den brittiska singellistan och nådde sjätte plats på Billboard Hot 100. Låten såldes i miljontals fysiska exemplar och har i dagsläget 712 miljoner spelningar på Spotify. ”Rocket Man” har också tolkats av många andra artister där den mest framgångsrika covern gjordes av Kate Bush 1991. Plattans öppningslåt – ”Honky Cat” – gavs ut som singel 31 juli 1972 och nådde åttonde plats på Billboard Hot 100.
Titeln ”Honky Château” syftar på det franska 1700-talsslottet Château d'Hérouville där albumet spelades in. Plattan blev Elton Johns första i en otrolig svit på sex raka listettor i USA, en närmast osannolik framgångssaga signerad Elton John och textförfattaren Bernie Taupin. För första gången fick Elton John också använda sig av musikerna i sitt turnerande band, istället för av skivbolaget utsedda studiomusiker. Det vill säga Dee Murray på bas, Nigel Olsson, trummor, och nya bandmedlemmen Davey Johnstone på gitarrer, banjo och mandolin. En rad andra musiker är också med, bland andra fransmannen Jean-Luc Ponty som briljerar med sin elfiol på såväl rockiga "Amy" som på smäktande balladen "Mellow".

Dela med dig av denna artikel på: