Du är här

2022-05-07 - Nyheter/Reportage
Illustration: Kamilla Åhlander

"Vi sitter väl ute?”

De bidrar till liv och rörelse och för en turiststad är de närmast ett måste. 7an har tagit pulsen på Örnsköldsviks uteserveringar.

Sommaren är uteserveringarnas storhetstid och av dem har Örnsköldsvik numera sin beskärda del. Mitt på Storgatan står en tioårsjubilar.
– Ja, den har vi haft sedan vi öppnade 2012 så vi firade tio år i mars, säger Johan Lundström på Matstudio S20. 
För verksamheten betyder den mycket.
– Mycket på grund av att vi har litet inne och den gör säkerligen att fler hittar in till oss. Uteserveringar får folk att stanna upp, kika vidare på menyn och är en bidragande faktor till upplevelsen, är stadskärnan inte levande blir det väldigt tråkigt. Här är torget fortfarande ett svart hål, det är tur att i alla fall Waynes har uteservering för det behövs rörelse på ett torg, det drar folk till stan.
I Örnsköldsvik gäller säsongen för uteserveringar vanligen från 1 maj till 30 september. Men enligt Martina Hanell, verksamhetsutvecklare på trafik- och parkavdelningen, är det mer en riktlinje än en regel.
– Vi säger inte att det ska vara så, man kan prova ansöka om att få öppna tidigare. Nu har vi fått uppdraget att se över riktlinjerna så att de blir tydligare. Vi brukar hjälpa till och vara så tillmötesgående som möjligt så att de som vill får godkänt, för en stad är det jätteviktigt med uteserveringar. Ansökan ska skickas till polisen men vi ger alltid ett yttrande till dem, så för en smidigare process vill jag uppmana att ta kontakt med kommunens handläggare innan för att få en indikation på att man tänkt rätt.

Matstudio S20 – ÖPPEN
Storgatan 20D
Antal platser: Ca 22 (på gågatan).
Nyheter/förändringar: Inga.
Vad är känslan inför säsongen?
– Generellt har det varit lite lugnare på stan nu, krig och högre bensinpriser gör kanske folk restriktiva. Men det känns ändå positivt, jag tror det blir bra, säger Johan Lundström.

Linnea & Peter – ÖPPNAR I MAJ
Fabriksgatan 12
Öppnar: Så fort som möjligt under maj. Det brukar egentligen inte ge något förrän i juni då det börjar bli varmare, vi får inte sol förrän på kvällen, säger Peter Eriksson.
Antal platser: Ca 20.
Nyheter/förändringar: Som en kul grej hyrde vi tidigare ut ett par solstolar med palm, bord och en kanna lemonad. Det var en del som hyrde och det gör vi säkert i år också.
Vad är känslan inför säsongen?
– Väldigt bra, det är skönt att få lite sol igen. Vi ser fram emot en fullsatt sommar och höst.

King Square – ÖPPNAR I JUNI
Skolgatan 12
Öppnar: Det brukar bli i juni, ungefär till midsommar när vädret är bättre, säger Kim King Liu.
Antal platser: Ca 23. 
Nyheter/förändringar: Inga.
Vad är känslan inför säsongen?
– Det är bra att restriktionerna släppt, vi har inte haft en buffé på två år nu. Men vi saknar personal för att köra i gång med den; förut hade vi fyra kockar, nu bara två. Det är omöjligt. Vi har lunchservering men buffé blir det nog inte i sommar. Så jag har inte så stora förhoppningar.
 
Bishops Arms – ÖPPNAR VECKA 17
Hotellgatan 9
Öppnar: Under uppbyggnad vecka 17.
Antal platser: Förutom inglasningen upp till 100. 
Nyheter/förändringar: Vi har pratat om två härliga boulebanor som en gäst kan hyra och ta med sig drycken till, de blir dock klara lite senare, säger Tanja Salchner.
Vad är känslan inför säsongen?
– Sommaren är bra i Höga Kusten, däremot är personalfrågan stor; det krävs fler för att kunna servera 100 personer. Jag tror starkt på att Ö-vik kan bli en säsongsstad för sommarjobbare, men nu får vi tänka kreativt. En tanke är att man som gäst ska skanna en qr-kod, lägga sin beställning och betala med Swish, så ger vi fin service när den bärs ut. Det testar vi den här sommaren.
 
Sushi Bar – ÖPPNAR I MAJ
Skolgatan 4
Antal platser: Fem bord, tio stolar.
Nyheter/förändringar: Jag ville göra en förändring för några år sedan men det godkändes inte. Jag ska prata med kommunen till nästa år igen, jag hoppas få fler sittplatser och bygga trädäck så att gästerna inte behöver sitta på gatan, säger Vahidur Rahaman.
Vad är känslan inför säsongen?
– Jättebra, sommaren är till för turister, många kommer hit och då gillar de att sitta ute.
 
O'Learys – ÖPPNAR 20 MAJ
Stora torget 1
Öppnar: Cirka 20 maj.
Antal platser: Ca 100. Innergård.
Nyheter/förändringar: Ny utebar under uppbyggnad.
Vad är känslan inför säsongen?
– Bra, det kommer bli en rolig sommar, vi har mycket på gång. Vi tror på en bra sommar med många turister, säger Patrik Jonsson.
 
Meet Point – ÖPPEN
Storgatan 20
Platser: Ca 30 (på gågatan).
Nyheter/förändringar: Inga.
Vad är känslan inför säsongen?
– Rätt bra, uteserveringen är jätteviktig för verksamheten. Jag hoppas på mycket folk, att både ö-viksborna och turisterna kommer, säger Kazim Karkan.
 
Café 9 – ÖPPEN
Köpmangatan 9
Antal platser: Ca 30 (på gågatan). 
Nyheter/förändringar: Vi har vår glasskiosk vid entrén men den tar en stund till att fixa i ordning, säger Hajdar Alidan.
Vad är känslan inför säsongen?
– Vi ville öppna uteserveringen för flera veckor sedan, det har många andra kommuner fått göra. Varför behöver vi vänta här i Ö-vik om det är fint väder? Det är så tråkigt. Men jag hoppas på många kunder, tack och lov att vår kommun ligger i Höga Kusten och att folk vill komma hit.
 
Il Padrino – ÖPPEN
Läroverksgatan 14
Antal platser: Ca 30. 
Nyheter/förändringar: I år har vi tagit bort taket för att inte skymma solen, folk gillar att sitta under den, säger Mikael Johansson.
Vad är känslan inför säsongen?
– Vi tror på en bra sommar, den brukar alltid vara jättebra med mycket folk.
 
Hälsobaren – NY!
Centralesplanaden 16
Antal platser: Förhoppningsvis ca 20 Öppnar: Vi planerar för en större, fin uteservering ovanför konstverket "Meningar" där vi tidigare bara hade några bord och stolar och hoppas öppna i slutet på maj, säger Malin Gulliksson. 
Vad är känslan inför säsongen?
– En uteservering skulle ge jättemycket för både oss och turisterna så att de ser att stan fortsätter uppåt och inte stannar vid E4. Då ser de butikerna ovanför också, det skulle få stan att leva upp.
 
Waynes coffee – ÖPPEN
Stora Torget 3
Antal platser: Ca 90.
Nyheter/förändringar: Mjukglass-maskin och milkshake.
Vad är känslan inför säsongen?
– Kriget i Ukraina påverkar fraktpriserna på mjölk och fikabröd, kött och grönsaker, allt möjligt. Och jag skulle vilja ha ett trädäck, marken är dålig och ojämn för sittplatser, men det får inte godkänt. Men jag hoppas på en riktigt bra, varm sommar med turister och att försäljningen går bättre än under pandemin, säger Reza Rezay.
 
Mamma Mia – ÖPNNAR I MAJ
Storgatan 6
Öppnar: Mitten/slutet på maj. Vi brukar alltid öppna lite senare, i och med att vi ligger mellan två hus är det lite svalare, säger Frej Karlsson.
Antal platser: Ca 50. Innergård.
Nyheter/förändringar: Vi har fixat lite nya markiser och fräschat upp i rabatten. 
Vad är känslan inför säsongen?
– Den är riktigt bra, förra sommaren var helt fantastisk trots coronan. Våren har flutit på bra och vi har haft mycket att göra, både lunch och kvällar har i princip varit fullbokade.
 
Reuterdahls – ÖPPEN
Skolgatan 10
Antal platser: Ca 38.
Nyheter/förändringar: Inga.
Vad är känslan inför säsongen?
– Det märks tydligt att fler vill ut nu när vi inte måste hålla avstånd. Känslan är positiv, säger Martin Svensson.
 
Trattoria Nevia – ÖPPNAR I MAJ
Lasarettsgatan 8
Öppnar: Vi brukar öppna 1 maj men allt måste byggas ihop, jag gissar på mitten av maj, säger Nevia Sternard.
Antal platser: Ca 18.
Nyheter/förändringar: Inga.
Vad är känslan inför säsongen?
– Jag hoppas att det går bättre, vi har tagit stryk under pandemin och är även underbemannade. Det är svårt att få tag på någon som kan laga italiensk mat. Men nu hoppas jag att det släpper och att många är sugna på att resa till Höga Kusten i sommar, vi har många ställen att konkurrera med i stan men då brukar det vara högtryck. Vi får alltid jättemånga frågor från turister vad de ska göra och se, det är roligt.
 
The Chef by the Sea – ÖPPEN
Järnvägsgatan 5 E
Antal platser: Ca 50.
Nyheter/förändringar: Vi har försökt mysa upp det lite med hjälp av ny belysning, vi spinner vidare på den varma känslan. Värmen är inte riktigt här än men så fort det blir 12-13 grader och solen lyser kommer gästerna. Vi tänker också ha lite liveframträdanden, allt från piano till rockabilly, säger Ante Westermark.
Vad är känslan inför säsongen?
– Det känns superbra, verkligen. Nu är det bara att köra. Men vi kommer inte fokusera så mycket på matbussen i sommar, vi är uppbokade på firmafester och bröllop – folk har ju inte gift sig på två år. 
 
Strandkaj Kök & Bar – ÖPPEN
Järnvägsgatan 5
Antal platser: Ca 50 (snart 75).
Nyheter/förändringar: Vi har sålt vår utebar till fördel för fler sittande gäster och hoppas få godkänt för tak över hela uteserveringen. I dag har vi tak över nästan två tredjedelar. Det åker upp när vi trycker på en knapp. Jag tror det blir bra, säger André Strödin.
Vad är känslan inför säsongen?
– Jag är aspeppad. Det vi gissar på är ännu mer hemester så vi räknar med en riktigt, riktigt bra sommar. Det är därför vi gör förbättringar nu. 
 
Allstar – NY!
Strandgatan 21
Öppnar: Vi byggde vår terass under pandemin, folk har redan suttit där så den har haft lite smygpremiär, men nu är det premiär på riktigt. Vi får se om vi kan hitta på något roligt kring det, säger Niklas Berggren.
Antal platser: Ca 100-120 (på terassen).
Vad är känslan inför säsongen?
– Vi har haft en fin vår tillsammans med hockeyn och det är bara positiva vibbar inför sommaren. Vi jobbar hårt för att få till Sommarfesten, folk har frågat efter den, det är ju två årskullar nu som inte haft möjlighet att gå.
 
Saltmagasinet Mat & Dryck – ÖPPNAR VECKA 18
Varvskajen 1
Öppnar: Förmodligen vecka 18. 
Antal platser: 13 stora picknickbord som rymmer 4-6 personer.
Nyheter/förändringar: Inga.
Vad är känslan inför säsongen?
– Vi är positiva, vi får många bokningar och känner att nu börjar det dra i gång igen. För vår del var förra sommaren fantastisk, över förväntan. Vi överlevde på grund av den. Vi hoppas på en lika bra nu, säger Jennie Saporito.
 
Jane Asian Cuisine – ÖPPNAR I JUNI
Nygatan 21 B
Öppnar: I början av juni. 
Antal platser: 12.
Nyheter/förändringar: Vi började med uteserveringen precis vid starten av pandemin, den är ganska liten och nära gatan, så först nu får vi se hur populär den är, säger Jane Phan.
Vad är känslan inför säsongen?
– Vi har haft mycket kunder de senaste två åren, men nu går inflationen upp så vi är lite oroliga eftersom vi kanske tvingas höja våra priser. Vi hoppas verkligen att turisterna och ö-viksborna går ut och äter i sommar.
 
 
Dela med dig av denna artikel på: