Nyheter/Reportage

Då öppnar golfklubbarna

I fjol fördubblades antalet nybörjare. Nu längtar Veckefjärden och Puttom till att golfsäsongen startar.

Christian Mattfolk jobbar som golftränare på Veckefjärdens Golf Club, en av Örnsköldsviks två golfklubbar. Historiskt har de alltid säsongsöppnat mellan 17 maj och 1 juni – när det sker i år är något av en gissningslek.
– De närmsta veckorna kommer jag få frågan tio gånger om dagen, säger Christian och skrattar. Shoppen öppnar första helgen i maj men för golfbanan är det vätan som styr om gräsklipparna kan ta sig ut och greenerna måste vara så pass starka att folk kan promenera och slå på dem. En vettig gissning är sista veckan i maj.
Som vanligt väntar flera återkommande tävlingar; traditionsmässigt är Ica Kvantums turnering först ut på året och under midsommarveckan arrangeras Icebreakers Open. Gällande medlemsantalet har klubben tvingats sätta ett övre tak på 1 100 eftersom golfandet uppenbarligen varit en av få företeelser som frodats under pandemin.
– Då fördubblade vi det vanliga antalet nybörjare, folk var nyfikna, det är en bra utomhussport. Fortsätter det så tvingas vi säga nej vilket är tråkigt, men jag tror på en mindre tillströmning i år.
Vad händer mer i sommar?
– I år blir det mest förbättringar runt banorna, av rangen och jämnheten på spelområden och vägar.
Vad har du för handicap?
– Noll. Det är synder från förr i tiden, jag spelade mycket förut, men de senaste 20 åren tränar jag inte alls på samma sätt. Egentligen borde jag ha 1 eller 2.

Precis som Veckefjärden räknar Örnsköldsviks Golfklubb Puttom med att öppna strax innan juni och även här har noterats en stor ökning nya spelare. Och likt på flera andra ställen, exempelvis på träningsstudion TSG i Gålnäs med sin inomhusrange, hittas även här golfsimulatorer. I Puttoms fall dock endast reserverade för medlemmar med sällskap.
– Att det öppnar i stan är kanon, vi ser det inte som konkurrens, säger klubbchefen och tränaren Petter Hägglund. Vi är många golfare i Ö-vik så det behövs, kanske kan vi samarbeta framöver med träningar och tävlingar.
På programmet utmärker sig tävlingsveckan 10-15 juli, öppen för alla och där särskilt scrambletävlingarna i lagform blivit extra populära.
Vad har du för handicap?
– Ungefär 0,7 – men jag borde ha högre. 
Det sa Christian på Veckefjärden också.
– Ja, men han är mycket bättre än mig (skratt). Att registrera sällskapsrundor är upp till spelaren själv, det är lite olika hur folk gör.

Publicerat