Nyheter/Reportage

Vitt ett minne blott

Beige har fått förnyat förtroende hos de ö-viksbor som vill måla sina väggar.
Den som vill vara extra trendig väljer dock lila.

Våren nalkas och med den följer ofta en ökad renoveringslust. Att måla om hemma är alltid en garant till markant förändring.
– Kunder beskriver gärna vad de vill ha utifrån sina känslor, att något ska kännas mysigt, hemtrevligt eller välkomnande, säger Anders Östberg på Harjus i Örnsköldsvik. Vitt har länge varit populärt, men att få en vit hall att kännas välkomnande är svårt, vitt blir lite sterilt. Där är en mildare ton bra. Ett säkert kort är beige, i en varm skala. 
Och det är just beige som efter lång frånvaro återigen börjar komma tillbaka, om man pratar vilka färger som är trendiga. I alla fall i Örnsköldsvik. 
– Vi upplever att kunderna söker sig till den beiga tonen igen, även utomhus. Till mellantonerna, de lite varmare, från att det varit ganska kallgrått och vitt i 15 års tid. Folk är lite trött på det vita vilket är otroligt roligt, då får vi prata mer med kunderna och föra en dialog utifrån vad de beskriver att de vill ha. Vi som jobbat länge tappade den kontakten helt när allt bara skulle vara vitt. 
Som vanligt går alltså cyklerna igen, förutom detaljen att de färger som för 15 år sedan benämndes som café au lait och cappuccino i dag fått andra, modernare namn. I något skede var säkerligen även lila en populär färg – och 2022 är den på tapeten igen. 
– Lila är årets färg, den beskrivs som spirituell och ligger mellan himmel och jord. Men jag tror inte vi kommer se mycket försäljning av lila i första taget, folk kan vara lite rädda för att ha mycket kulör på väggarna. I ett sovrum tänker vi oss en dovare färg, sedan länge har man sagt att grönt passar bra där, det är en lugnande färg. I dag upplever jag att Örnsköldsviks sovrum börjat gå mer mot beige-grönt.
Att måla en dörr i samma färg som väggen har också blivit populärt. 
– Det har varit poppis söderut i några år, trenden har bara tagit tid på sig att komma norrut. Precis som trenden att måla in en vägghylla i samma väggfärg, då döljs den lite för att i stället framhäva sakerna som finns på den.

Publicerat