Nyheter/Reportage

Länet enigt: Nollvision mot våld

Kvinnojouren i Örnsköldsvik har tidigare efterfrågat en nollvision för mäns våld mot kvinnor. Nu blir det verklighet – i alla fall i Västernorrland.

En regional handlingsplan för att mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ska upphöra i länet skrevs i tisdags under av 15 aktörer; förutom Länsstyrelsen och samtliga kommuner även Åklagar- och Polismyndigheten, Kriminalvården, Försäkringskassan, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Region Västernorrland.
Handlingsplanen, berättar Länsstyrelsens Emma Wik, innehåller en åtgärdsplan över vad som ska ske de närmsta åren för att realisera en nollvision, samt en ansvarsbeskrivning för varje aktör.
– Vi har utvärderat den tidigare strategin och allas önskan var att den skulle bli mer konkret, att tydliggöra vad varje aktör ska göra och hur samverkan ska ske. Nu finns 13 prioriterade samverkansåtgärder där en viktig del är förebyggande arbete, exempelvis att jobba mer med föräldraskapsstöd och normkritiskt arbete i skolan. Mer specifikt handlar det också om kunskapsspridning till invånare, vad man kan göra som medborgare och att säkra att rutiner följs kring tryggt och respektfullt bemötande.
Gillian Johansson på Kvinnojouren i Örnsköldsvik tar emot beskedet med öppna armar.
– Det är superbra och precis vad vi pratat om. Innan nollvisionen för drunkningsolyckor sa man att något måste göras, att alla måste lära sig simma och få kunskap hur man gör om man hamnar i vattnet. Det är likadant här. Och nu kan vi luta oss mot nollvisionen, nu måste alla jobba för det här, det spelar ingen roll om det dröjer länge – nu blir det tydligt vad vi ska sträva efter.

Publicerat