Utställning

Skynda att älska

Efter två års pandemiuppehåll är det dags för Kulturskaparnas årliga utställning, som i år handlar om Tove Jansson. 
– Äntligen! jublar Kristoffer Gullersbo. 2019 var förra gången vi hade utställning.

"Skynda att älska” är rubriken på Kulturskaparnas 17:e konstdyk, den del i utbildningen på Örnsköldsviks Folkhögskola som engagerar eleverna mer än någonting annat. I år är de dessutom extra laddade och spända eftersom de två senaste utställningarna fått ställas in.
– Vi har läst en hel del om Tove, berättar Erik Rundkvist och visar runt i Kulturskaparnas klassrum som nu förvandlats till utställningslokal.

Här finns massor av målningar, en del gjorda på gamla tallrikar och på glasskivor. En väggklocka har också dekorerats med Mumintroll.
– Jag har målat på handdukar också, säger Totte Neuendorff och plockar ur fickan fram en helt nygjord akvarell som inte fått plats på utställningen.
– Jag har gjort havet där borta, visar Johan Elveljung och berättar att Tove Jansson kom till Sverige i början av 1930-talet för att studera på Konstfack.
– Jag vet ungefär vem hon var, förklarar Johan.

Nina Lindmark ställer ut oerhört detaljrika teckningar som hon gjort i blyerts och tusch. Hon plockar också fram originalbilderna och det visar sig att hennes teckningar är otroligt lika Tove Janssons original.

Tove Jansson är förstås mest känd för sina berättelser om Mumintrollen, men i den här utställningen får de bekanta trollen stå tillbaka.
– Vi har varit superduktiga på att inte ha för mycket Mumintroll, vi ville hitta det andra om Tove Janssons liv och det hon arbetade med, berättar kursledaren Kristina Stålnacke.

Förutom mängder av konst har eleverna som vanligt även skapat en tidslinje över huvudpersonens liv. Tre år efter senaste konstdyket har Kulturskaparna laddat för fullt, och de har åstadkommit en helt fantastisk utställning om Tove Jansson.
– Vi har i alla fall inte legat på latsidan, konstaterar Thomas Hasselström.

”Skynda att älska” har vernissage nu på fredag 25 mars mellan 10.00 och 14.30.
Utställningen hänger sedan till 25 maj och för visning kontaktar man Kristina Stålnacke på 070-279 55 37.

Publicerat