Nyheter/Reportage

Flydde från krigets fasor

Ludmila och hennes 14-åriga dotter Viktoria är de första flyktingarna från kriget i Ukraina som nu har kommit till Örnsköldsvik. Förmodligen kommer fler och nu behövs hjälp från ö-viksborna.

Två veckor har nu gått sedan Ryssland startade kriget mot Ukraina, och i måndags kom de första som flytt undan krigets fasor till Örnsköldsvik. Ludmila och hennes 14-åriga dotter Viktoria kunde tack vare två tidigare ukrainare – Olga Back och Liliia Potomkina – ta sig ut från Ukraina till säkerheten i Sverige.
– Vi lyckades hjälpa två mammor med barn att ta sig till Polen. Men det visade sig att en flicka hade astma och var orolig för att klimatet här uppe inte skulle vara bra för henne så de valde att bege sig till Tjeckien i stället, berättar Olga Back som träffade Liliia Potomkina när hon behövde vård på Örnsköldsviks sjukhus.
– Nu när så många flytt från Ukraina ringde hon mig och undrade om vi kunde göra något tillsammans för att hjälpa till.

Ludmila och Viktoria lyckades ta sig till Polen och därifrån kunde de flyga till Arlanda sedan Olga och Liliia köpt flygbiljetter år dem.
– Min dotter som bor i Stockholm mötte dem på Arlanda och sedan såg hon till att de kunde ta tåg till Örnsköldsvik, berättar Olga som tillsammans med Liliia i måndags tog emot flyktingarna på resecentrum.

Kvar hemma i Ukraina finns Ludmillas man och äldre son, som inte fick tillstånd att lämna landet. Förutom det trauma som de varit med om, i form av krig och att vara tvungna att fly från sitt land, står Ludmilla och Viktoria inför stora utmaningar.
– De hade ingenting med sig. De har inga pengar och de kan inte engelska så de behöver hjälp med allt. Vi har ordnat det nödvändigaste och vi får se under de närmaste dagarna vad vi kan göra. Vi vet inte om vi behöver kontakta Migrationsverket och vi behöver undersöka om Viktoria kan gå i skola, ingen vet ju hur länge de behöver stanna här.

Olga och Liliia hjälps nu åt att ta hand om Ludmilla och Viktoria, de hjälper till med tolkning och försöker hitta aktiviteter.
– Det viktigaste är förstås att se till att de kan känna sig trygga.

Hur länge det brutala kriget som Ryssland startat i Ukraina kommer att pågå är det naturligtvis ingen som vet. Inte heller hur det kommer att sluta. Men helt klart är att Europa står inför en enormt stor humanitär katastrof. Vissa uppgifter pekar mot att det kan bli så många som 4-5 miljoner människor som flyr undan kriget, vilket skulle innebära den största flyktingströmmen sedan andra världskriget.
– Jag tror absolut att det kommer fler hit till Örnsköldsvik. Det finns redan många i södra Sverige och hittar de ingen plats så söker de sig kanske norrut, säger Olga som själv kommer från Krim.
– Men då jag flyttade till Sverige var Krim en del av Ukraina.

Olga har länge engagerat sig i hjälparbete för sitt gamla hemland. Under 15 år har hon samlat in kläder, skor, leksaker och annat som hon skickat till barnhem, internat och kvinnojourer i södra Ukraina.
– Just nu har jag halva garaget fullt av saker som folk har skänkt. Jag tror också att vi kommer att behöva hjälpa till med boende här i Örnsköldsvik för de som flyr från kriget.

 

Vill du hjälpa till?
Olga Back uppmanar ö-viksbor att hjälpa till så gott de kan.
Vill du hjälpa till så kan du kontakta Olga Back på olga.back@hotmail.com eller mobil 070-631 95 30.
Du kan också swisha till hennes mobilnummer.

Publicerat