Övrig sport

OS-guld till Niklas Edin!

Sverige vann en tre timmar lång rysare mot Storbritannien i OS-finalen.

Final Sverige–Storbritannien 5-4

OS-finalen i curling blev precis den rysare man på förhand hade kunnat vänta sig. Sverige ordnade en tvåa i andra omgången och stal sedan en poäng i tredje och satte sig i förarsätet inför fortsättningen. Efter en mätning i fjärde, som Storbritannien vann med någon millimeter, följde två nollade omgångar innan det blev riktigt dramatiskt i sjunde omgången. Sverige hade en liten möjlighet på hela fem poäng men istället lyckades Storbritannien stjäla en poäng och utjämna till 3-3. Niklas Edin drog in en poäng i åttonde och Storbritannien nollade nionde för att få fördelen av sista sten i sista omgången. Där lyckades Sverige efter storspel tvinga Storbritannien till bara en poäng och matchen gick till skiljeomgång där Sverige hade fördel av sista sten. En sista sten som Niklas Edin aldrig behövde lägga eftersom Sverige hade lagt upp ett mycket svårt läge för Storbritanniens skipper Bruce Mouat i hans sista sten. Han lyckades inte till 100 procent och lämnade en svensk poängsten kvar - och det svenska OS-guldet var ett faktum.

Niklas Edin från Sidensjö har därmed Guld, Silver (Pyeongchang 2018) och brons (Sotji 2014) i curling. Lägg därtill fem VM-guld, ett VM-silver, två VM-brons, sju EM-guld, två EM-silver och ett VM-guld för juniorer. Imponerande!

Semifinal Sverige–Kanada 5-3

Det blev oerhört jämnt och dramatiskt i semifinalen där Sverige hade 3-1 efter fyra omgångar men där Kanada kvitterade direkt i femte. Därefter nollades Niklas Edin de två följande omgångarna för att få fördel av sista sten i åttonde. Man fick dock bara med sig en poäng och efter ytterligare en nollomgång ledde Sverige med 4-3 inför sista omgången, där Kanada hade fördel av sista sten. Lag Edin gjorde det besvärligt för Kanadas skipper i sista sten och med minsta möjliga marginal lyckades Sverige där stjäla en poäng och vinna med 5-3.

Sverige–Schweiz 8-10

Efter sju raka segrar avslutade Sverige grundserien med två förluster. Det blev en poängrik match mot Schweiz där Sverige startade med 3 poäng i första omgången och hade 8-7 inför sista, där Schweiz dock hade fördelen av sista sten. Den utnyttjade man och tog 3 poäng och vände till 8-10.

Sverige–Storbritannien 6-7

Så kom då Sveriges första förlust i OS. Storbritannien lyckades stjäla en poäng i första omgången då lag Edin hade sista sten och stal sedan ytterligare två i andra. Ett underläge som Sverige aldrig lyckades hämta in. Ställningen var 5-7 inför sista omgången men Storbritannien hade fördel av sista sten och kunde hålla undan.

Sverige - Danmark 8-3

Sverige och Danmark följdes åt under halva matchen men i sjätte omgången tog lag Edin en trepoängare fram till 5-2. Ytterligare två poäng i åttonde omgången gav 7-3 vilket i princip avgjorde matchen och efter en misslyckad sista sten i nionde gav Danmark upp.

Sverige - ROK 7-5

Lag Edin stal en poäng i femte omgången och gick fram till ledning med 4-1 efter halva matchen men inför nionde omgången var det ändå poängmässigt jämnt, 6-5 till Sverige. Lag Edin spelade där mycket stabilt och valde att nolla för att få fördel av sista sten i sista omgången, och där fortsatte Sverige att ha full kontroll på matchen och Niklas Edin kunde enkelt avsluta fram till vinst med 7-5.

Sverige - Norge 6-4

Ett bra lag har tur. Det visade Sverige när Norge besegrades i OS-curlingen. Lag Edin spelade inte på topp, hamnade i underläge med 1-3 och lyckades med en tvåa i sjunde omgången göra matchen jämn. Inför sista omgången stod det 4-4 men Norge hade fördelen av sista sten. När Niklas Edin drog in Sveriges sista sten hade Sverige två poängstenar men Norges skipper Steffen Walstad hade en klar chans att vända till seger. Han misslyckades dock och Sverige fick med sig de två poängen och vinst med 6-4.

Sverige - Kanada 7-4

Lag Edin gick upp i en ledning med 5-2 efter sju omgångar men en tvåa till Kanada i åttonde gjorde matchen rejält spännande. En mindre lyckad insats av skippern Niklas Edin i Sveriges näst sista sten gjorde att Kanada hade tre poängstenar innan Niklas sista sten och han tvingades dra för en poäng. 6-4 till Sverige inför sista omgången, men med Kanada i fördel av sista sten. Sverige svarade då för hundraprocentigt spel, Niklas Edin avslutade med två perfekta stenar vilket satte den kanadensiska skippern Brad Gushue i rejäla svårigheter inför matchens sista sten. Svårigheter han inte bemästrade och med en helt misslyckad sista sten kunde Sverige stjäla en poäng fram till seger 7-4.

Sverige - Italien 9-3

Lag Edin var i förarsätet hela matchen mot Italien som inte hade något att sätta emot Sveriges stabila spel. Sverige hade en säker ledning med 6-3 inför åttonde omgången där man också hade fördelen av sista sten och Niklas Edin kunde enkelt se till att Sverige tog en trepoängare och vid ställningen 9-3 gav Italien upp.

Sverige - USA 7-4

Efter en lite tveksam inledning fick lag Edin ordning på spelet och när Sverige lyckades stjäla en poäng i åttonde omgången hade man ledning med 7-4. USA nollade i nionde för att få fördelen av sista sten i tionde men behövde alltså tre poäng för att ta matchen till skiljeomgång. Då visade lag Edin upp ett stabilt spel och USA gav upp matchen inför deras sista sten då det var omöjligt att ta in underläget.

- Vi har lite detaljer vi behöver slipa på inför fortsättningen, och det väntar tuffare motstånd, säger Niklas Edin till Radiosporten.

Sverige - Kina 6-4

Sverige hade ledningen med 5-2 men det blev ändå riktigt jämnt ända in till sista sten i premiärmatchen i OS, mot hemmanationen Kina. Sverige ledde med 5-4 inför sista omgången och hade fördelen av sista sten, och Niklas Edin kunde med en perfekt dragning lägga matchens sista sten mitt i boet och därmed fick Sverige bästa tänkbara start på OS-turneringen.

 

Lag Niklas Edins matcher i OS

Onsdag 9 februari 13:05–16:00 Kina–Sverige 4-6
Torsdag 10 februari 07:05–10:00 USA–Sverige 4-7
Fredag 11 februari 02:05–05:00 Sverige–Italien 9-3
Lördag 12 februari 07:05–10:00 Kanada–Sverige 4-7
Söndag 13 februari 02:05–05:00 Norge–Sverige 4-6
Måndag 14 februari 07:05–10:00 ROK–Sverige 5-7
Tisdag 15 februari 02:05–05:00 Sverige–Danmark 8-3
Tisdag 15 februari 13:05–16:00 Sverige–Storbritannien 6-7
Torsdag 17 februari 02:05–05:00 Sverige–Schweiz 8-10
Torsdag 17 februari 13:05–16:00 Semifinaler Sverige-Kanada, USA-Storbritannien
Fredag 18 februari 07:05–10:00 Bronsmatch
Lördag 19 februari 07:05–10:15 Final
 

Publicerat