Näringsliv

Kärlek till hantverket

Passionen sitter i händerna för Carola Höglander som brinner för att bevara gamla hantverks-metoder. För två år sedan sadlade hon om och startade eget hemma på gården i Österfanbyn.

Ett innerfoder av fårskinn på en läst av trä vilar i en stadig hand. Det ska kläs med läder för att bli till ännu ett par av mockasinen Bocken. Mitt i livet bytte Carola Höglander yrkesbana, numera ägnar hon dagarna åt att arbeta med händerna.
– Jag hade jobbat som församlingspedagog i 31 år när olika omständigheter ledde fram till en rejäl utmattningsdepression, berättar Carola. Jag kände att jag behövde göra något annat och sökte olika hantverksutbildningar.
Carola kom in på kursen Människa, natur, teknik, på Bäckedals folkhögskola i Sveg. En kurs som lär ut historiska hantverk som tar till vara olika naturmaterial.
– Vi tillverkade allt efter forntida tekniker, med enbart handverktyg och det är verkligen det bästa jag har gjort, det fick mig att må bra igen.
Efter avslutad utbildning försökte Carola komma tillbaka till sitt jobb men blev sjukskriven en längre tid och till slut, med hjälp av facket, uppsagd av hälsoskäl.
I dag är hon hantverkare med eget företag och det är med stolthet hon visar upp sin verkstad i Österfanbyn utanför Bredbyn. Här finns hela åtta symaskiner, var och en med sin egen funktion. Här tillverkar Carola tofflor, handskar, förkläden och erbjuder lagning av såväl hästtillbehör som skoterdynor och dragkedjor på skor och kläder.

Mitt i verkstaden står ett stort arbetsbord och på hyllor längs väggarna förvaras läster, skinn, päls och annat material.
– Jag startade 2020 då jag fick möjlighet att köpa företaget från min kompis Lena. Hon hade sytt mockasinen Bocken i många år fram till 2006, en tillverkning hon tog över tio år tidigare från mannen som skapade den här modellen. Jag har renoverat alla symaskinerna själv och under en vecka lärde Lena mig att sy mockasinerna.
Carola plockar fram ett par tofflor i svart och brunt skinn som verkligen ser ut att vara välanvända.
– Det här är min pappas tofflor som Lena sydde för tio år sedan. De håller fortfarande ihop men han gav dem till mig för att jag skulle laga dem. Jag kan både laga och förstärka samt byta foder så att favoriterna får vara med länge.
Kunskaperna från utbildningen kommer till användning när Carola köper in material men också när hon själv garvar och bearbetar skinn och pälsar. Hon föredrar vegetabilisk garvning där skinnet bearbetas med bark, en viss sorts nöt eller fett. För vissa produkter behöver skinnet vara kromgarvat, en metod som vid fel hantering kan ha negativ inverkan på miljön.
– Vegetabiliskt skinn är det jag helst använder men det fungerar inte utomhus när det är kallt, då blir det hårt och stelt. Till handskar är kromgarvat bättre men jag köper bara det som har rätt certifieringar och i dag är reglerna hårda, särskilt i Sverige och Europa.

En begagnad pälsjacka i färgat kaninskinn ligger på bordet och väntar på handpåläggning för att förvandlas till en pläd. Ett återbruksprojekt där flera pälsjackor väntar på samma förvandling.
– Plädarna ska vara klara till Jokkmokks marknad i början av februari, dit tar jag även med mig skoterhandskar av bäverpäls. Flera av mina produkter finns även i butiken på länsmuseet Murberget där jag är popup-artist i två månader.
Hon är mångsidig i sitt hantverk där även saker av trä, som till exempel svepaskar, tar form.
– Jag gillar olika sorters hantverk och jag vill vara bred. Varje gång jag lyckas med något som jag vill göra blir jag så glad, sedan vill jag genast testa nästa nya grej.
I företagets ryms även kursverksamhet där Carola delar med sig av sina kunskaper till andra och hon har redan fått bokningar till två garvningskurser i maj. Växtfärgning, användning av örter och kunskap om allt som björken har att ge är några andra kursexempel.
– Jag brinner verkligen för hantverket, att gamla metoder ska bevaras och att vi tar vara på naturens material. Ordet craft i mitt företagsnamn visar att det är hantverket och de gamla teknikerna som står i fokus och Highland, ja det är ju mitt efternamn men också en blinkning till Höga Kusten.

Publicerat