Teater

Panik på klinik

Att spela eller inte spela – det är frågan. Teaterspegeln stod inför svåra val men nu har man bestämt sig för att köra årets fars som planerat, inför begränsad publik på Folkets Hus Gnistan.

Läkarpraktiken vi får kika in i är inte riktigt som alla andra. Officiellt utförs plastikoperationer av krigsskadade, med hjälp av rejäla EU-bidrag. Men här drivs också en lönande sidoverksamhet med helt andra patienter. På kliniken kan vilka organ som helst bytas ut eller förbättras, allt för att kompensera det som naturen inte från början ordnade till dessa patienters belåtenhet.

Allt fungerar utmärkt, ända tills den dagen en frågvis journalist och en undersökande EU-representant oväntat, och inte minst oönskat, dyker upp. Då brinner det i knutarna för att rädda det som räddas kan av den lönande sidoverksamhet.
– Man kan byta ut det mesta på den här kliniken, men folk är förstås mest intresserade av att byta ut sånt som syns. Hit kommer man för att få hjälp med visuella förbättringar, berättar Sören Back, ordförande i Teaterspegeln.

Redan hösten 2020 började man repetera ”Panik på klinik”, en fars från 2009 skriven av Adde Malmberg, Johan Schildt och Robert Sjöblom.
– Vi hade förhoppningar om att köra i fjol vinter men det gick ju inte. Nu har vi bestämt oss för att köra även om förutsättningarna inte är desamma som när vi började sälja biljetter i slutet av november. Det är inte så enkelt när restriktionerna plötsligt förändras på grund av smittspridningen, men vi tar det på fullaste allvar och vi har dragit ned kraftigt på publikantalet. Vi tar emot hälften så många som vi brukar för att vi ska kunna hålla avstånd mellan sällskap. Under serveringen i paus ställer vi ut påsar vid borden och ser till så att det finns plats för alla. Vi kommer också att kolla vaccinationsbevis redan utanför Gnistan, det ska inte bli några köer eller trängsel någonstans.

Eftersom förutsättningarna ändrats efter att biljetterna släppts så har Teaterspegeln ett problem med för många sålda biljetter till föreställningen söndag 30 januari, och man uppmanar de som har möjlighet att boka om till ett senare datum.
– Det finns platser kvar till senare föreställningar, men eftersom vi säljer begränsat med biljetter gäller det att vara på hugget, säger Sören Back.

”Panik på klinik” har premiär lördag 29 januari. Därefter visas den ytterligare tolv gånger fram till och med lördag 19 februari.

Publicerat