Näringsliv

Design som lyfter väskan

En hylla som låter väskan bli en inrednings-detalj har placerat Emelie Lundmark bland Formex Design Talents 2022. Möt kreatören som lockas av kontrasten mellan teknik och konst.

Den är unik i sitt slag och den tillverkas lokalt. Emelie Lundmark hittade inspirationen till sin väskhylla när hon besökte sin mamma i Jakobstad där en blomlåda hängde på boaseringen i hallen.
– Idén till Väskvhila vaknade där. Min mamma sparar på allt men är också väldigt bra på att organisera saker. Blomlådan i hallen var en perfekt förvaring och för mig lösningen på ett behov att förvara mina handväskor utom räckhåll för barn och husdjur.
Emelie gjorde en sökning och kunde konstatera att det inte fanns något liknande på marknaden. Erfarenhet från produktdesign har hon från sin utbildning inom teknisk design och sitt arbete som produktutvecklare och designer hos Sanmina.
– Det ger mig en förståelse för vad som är möjligt och vad som kan vara svårt och jag tycker om kontrasten mellan teknik och konst. Genom projektet eXpression Design fick jag kontakt med ÖSAB och CP Lack här i Örnsköldsvik som producerar hyllan.

Väskvhila är tillverkad i aluminium, monteras på väggen och kommer i flera färger för att passa in i olika miljöer, hemma i hallen men även på hotellrum, restauranger och kontor. Om bara ett par veckor skulle Emelie Lundmark ha visat upp Väskvhila på Formex i Stockholm, som en av flera utvalda ”design talents” 2022 men strax efter årsskiftet kom det väntade beskedet att Formex ställs in.
– Det är så klart jättesynd men jag får chansen till hösten i stället och det ger mig mer tid att förbereda och skapa en fin monter.
Sedan lanseringen i slutet av augusti 2020 har Väskvhila även uppmärksammats i magasinen Plaza interiör och Sköna hem.
– Jag är stolt över att ha designat en ny produkt som inte funnits på marknaden. En produkt som är enkel och skalbar och som det går att få ekonomi i, men det är svårt att veta hur mycket tid jag ska lägga ned på det i förhållande till vad det kan ge och det är en stor utmaning att nå ut. Formex skulle ha varit en möjlighet att få träffa branschfolk och återförsäljare.

I sitt företag Dinie Design experimenterar Emelie med såväl material som tekniker och hennes kreativitet tar sig många olika uttryck.
– Jag gör en massa olika saker, syr kläder, stickar, snickrar, målar och skulpterar. Jag började med teckning och målning när jag var liten. När jag växte upp i Jakobstad fanns ett stort kursutbud genom en stiftelse som erbjöd massor av olika sorters kulturutövande.
Till Sverige kom Emelie 2003 för studier vid Chalmers i Göteborg. Där läste hon en masterutbildning i teknisk design och en kandidat i ekonomi innan hon kom till Örnsköldsvik för sitt examensarbete på BAE Systems Hägglunds.
– Jag hade ingen tanke på att stanna här men fick ett anställningserbjudande som jag tackade ja till och så träffade jag min nuvarande man och blev kvar.

Emelie beskriver hur hon tidigt hittade en röd tråd i sitt konstnärskap där flödande linjer och det abstrakta återkommer. En vidareutveckling av målandet har lett till illustrationer som ska bli till en barnbok.
– När vi var små brukade pappa hitta på godnattsagor och en av dem handlade om snorkelmössen. Redan som liten började jag skissa på bilder till den som senare blev akvarellmålningar. Under en längre sjukhusvistelse med vår son gick jag över till att skapa illustrationer på min ipad i stället och nu har jag grundskisserna klara till boken.
När barnboken blir verklighet återstår att se men att den blir det är Emelie säker på.
– Jag har flera projekt i gång som behöver avslutas men det här ska absolut också bli klart, vi får se om jag gör några försök via förlag eller om jag ger ut boken på egen hand.

Publicerat