Du är här

2021-12-24 - Musik

Veckans platta & vinylklassiker

Kaja & Tetra & Phil Spector

Veckans platta
Kaja & Tetra ”Vintra Solstico”

(Kakafon Records)

Tioårsjubileum för Midvintervaka med folkmusikgrupperna Kaja och Tetra som firar med jubileumsalbumet ”Vintra Solstico” – midvintersolstånd på esperanto. Ett album som bjuder på ett digert julbord med toner, dofter och smaker från Norden, mellanöstern, Karibien och Medelhavet.
Ett decennium har gått sedan Kaja och Tetra upptäckte att de bar på en gemensam passion för nya musikaliska möten. De skapade julshowen Midvintervaka där publiken bjöds in till musik och dans från en rad olika folkmusiktraditioner. Här får vi folkmusik, med jul- och festtema, från Venezuela, Grekland, Libanon, Haiti, Spanien, Libanon, Rhodos, Marocko, Wales samt Sverige och Norge. Musiken från olika länder vävs dessutom ofta samman på ett elegant sätt av de sju kvinnorna i de två grupperna: Ingrid Brännström, Sanna Källman, Anna Ottertun, Maria Stellas, Livet Nord, Camilla Åström och Jenny Kristoffersson. Alla sjunger och förutom vanliga instrument som dragspel, violin, mandolin, kontrabas och cello använder de sig av en rad olika spännande slagverksinstrument.
Ingrid Brännström har skrivit inledande ”Vaka i Midvinterns timma” och Camilla Åström har på avslutningsspåret tonsatt dikten ”Underbara underbarn” av poeten Olivia Bergdahl. Det bjuds också på Alf Hambes ”Ros i snö” och klassiska ”Stilla natt” på spanska, och på den traditionella haitiska ”Ayibobo/Änglar” gästspelar Sten Källman på Haititrummor. Finstämt och vackert.

Vinylklassikern
”A Christmas Gift for You from Phil Spector”

Phil Spector finns det mycket att säga om, både gott och ont. Hans senare år kan knappast beskrivas som ljusa eller särskilt smickrande och 2009 dömdes han till minst 19 år i fängelse för mord på skådespelerskan Lana Clarkson. Men hans musikaliska gärning går däremot inte att bortse ifrån och han revolutionerade skivindustrin på 1960-talet med sin ”Wall of Sound” och som producent låg han bakom flera av pophistoriens mest betydande inspelningar.
1963 gav han denna julklapp till alla sina lyssnare, ett julalbum med några av de mest kända julsångerna som han producerade och fyllde med sin berömda ljudvägg. Darlene Love, som idag är 80 år, sjunger ”White Christmas”, ”Marshmallow World”, ”Winter Wonderland” och ”Christmas Baby please come home”. The Ronettes, med Veronica Bennett i spetsen (som sedan bytte namn till Ronnie Spector när hon gifte sig med Phil) gör ”Frosty the Snowman”, ”Sleigh Ride” och ”I saw mommy kissing Santa Claus”. ”Santa Claus is coming to town”, ”Rudolph the Red-nosed Reindeer” och ”Parade of the Wooden Soldiers” framförs av The Crystals, och Bob B. Soxx & the Blue Jeans bjuder på ”The bells of St. Mary’s” och ”Here comes Santa Claus”. Allt avslutas med ”Silent Night” med Phil Spector själv i ett tacktal till alla inblandade. Bästa julalbumet genom tiderna enligt musikmagasinet Rolling Stone. Phil Spector dog 16 januari i år, i fängelset, med konstaterad covid-19, 81 år gammal

Dela med dig av denna artikel på: