Du är här

2021-12-17 - Hus & Trädgård

Lantlig nostalgi

I det röda huset på landet är julen charmigt gammaldags. Vedspisen sprider värme och på väggarna hänger broderade bonader med önskan om en god jul.

En känsla av jul hos Madicken eller som att komma hem till farmor, det är inspirationen för Elina Sjulsson när hon julpyntar familjens hem i Smedsbyn och hon har en tacksam grund att börja med i huset byggt 1905. För Elina är loppisar en guldgruva när hon söker efter julpynt i rätt stil.
– Det kommer ur ett medvetet val att leva mer hållbart och att konsumera mindre och min stil är tacksam när det kommer till att hitta pynt på loppis, säger Elina. Jag har samlat ihop många mässingsljusstakar och hittar nästan alltid väggbonader, tomteparader, halmdekorationer och röda kulljusstakar.
I vardagsrummet står granen i centrum, en julgran där röda kulor, flaggspel, kristyränglar och det sirliga glittret skapar den rätta känslan men där allt får vara med.
– Vi har en gran i varje rum om än några som är små. På vår naturtomt finns en del att hämta och vi frågar våra grannar som har skog. Ett tips är att fråga om enris som markägaren inte är lika rädd om som de små granplantorna, dessutom barrar det mindre.
Elina har många bra tips till den som vill köpa julpynt på loppis. Ett är att utgå från sin stil och att göra en lista på det du vill hitta.
– Jag har olika kategorier av saker som jag söker och numera vet jag var jag ska söka. Söker du efter udda saker ska du besöka gårds- och vägloppisar och du måste vara beredd att gräva lite, titta bakom saker, under och inuti.
Mer inspiration från Elina på Instagram @smedsbygarden

Dela med dig av denna artikel på: