Du är här

2021-12-14 - Övrig kultur
Camilla Akraka och hennes skulptur "Listen!" i Umeå.

Bror Marklunds stipendium 2021 går till ...

Camilla Akraka, som just nu ställer ut i Umeå konsthall.

Camilla Akraka är årets mottagare av Bror Marklunds stipendium. Camilla Akraka är konstnär, främst inriktad på skulptur och mönster. Hon har bland annat skapat skulpturen "Listen!" som är placerad på Rådhustorget i Umeå.

Camilla Akraka får stipendiet med motiveringen att "hon på ett fantastiskt sätt hjälper oss att genomskåda strukturer i samhället och ger oss mod att söka nya vägar in i framtiden".

– Jag blev mycket överraskad och glad! Det känns väldigt fint att få det här skulpturstipendiet till Bror Marklunds minne och det ger mig verkligen möjlighet att fortsätta arbeta med att utveckla mitt skulpturala språk”, säger Camilla Akraka.

Camilla Akraka är född 1968 i London, uppvuxen i Stockholm och Roslagen. Bor och arbetar i Östergötland. Utexaminerad med en MFA från Kungliga Konsthögskolan 2001. Tidigare utställningar i urval: "Pasaportes" Angelika Knäpper Gallery i Stockholm 2011, "Colonial Rooms" Konsthall Passagen i Linköping 2014. Metoo-monumentet "Listen!" placerades på Rådhustorget i Umeå 2019. Utställningen ”Skumrask” visas i Umeå konsthall fram till och med 23 januari 2022.

Fakta: Bror Marklundstipendiet

Skulpturstipendiet till Bror Marklunds minne ska uppmuntra och stödja verksamhet inom skulpturområdet. Förutom en stipendiesumma får stipendiaten möjlighet att ställa ut på Örnsköldsviks museum och konsthall. Stipendiet delas ut varje år och 2021 inkom 120 ansökningar. Stipendiaten utses av kultur- och fritidsnämnden i Örnsköldsvik.

Dela med dig av denna artikel på: