Övrig kultur

Familjen Hemmingsson köpte körsbären

Idag avtäcktes Hans Hedbergs stora körsbär som efter 27 år återvänt till Örnsköldsviks och Hans Hedberg Museum. Samtidigt avslöjades vilka som köpt den mäktiga skulpturen och deponerat den till museet som drivs av Hans Hedbergs Vänner.

- Vi är alla Ångermanlänningar och vår mest fantastiska hemvist finns i Höga Kusten, i Hålviken, Köpmanholmen. Där har vi vår själ och dit kommer våra fyra barn och åtta barnbarn, säger Lars Olof Hemmingsson som tillsammans med hustrun Kristina och yngste sonen Nils var på plats i Hans Hedberg Museum i Arken när keramikskulpturen avtäcktes.

De senaste 20 åren har Hans Hedbergs unika konstverk legat nedpackat i ett konstförråd men tack vare familjen Hemmingsson står den nu till allmän beskådan där den hör hemma, i Hans Hedberg Museum. Vem de köpte konstverket av är hemligt, likaså köpeskillingen.

- Vi har länge varit fascinerade av Hans Hedbergs keramik och vi tycker att det här verket ska vara en publik tillgång, det ska inte finnas inlåst i ett privat ägande. Vi är otroligt glada att vi kan bidra till museet med detta monumentala konstverk, säger Lars Olof Hemmingsson.

 

Hans Hedberg
Född i Köpmanholmen 25 maj 1917.
Utbildade sig först inom måleriet vid Otte Skölds och Isaac Grünewalds målarskolor i Stockholm samt vid Det Konglige Danske Kunstakademi i Köpenhamn och vid Académie Colarossi i Paris. 1946 upptäckte han keramiken och övergick helt till den konstformen. Han studerade också vid Instituto d’Arte Della Ceramica i Faenza, Italien. 1949 flyttade han till Biot på franska Rivieran och startade sin keramiska ateljé.
Gjorde sig berömd för sina ägg, äpplen, pumpor, citrusfrukter och plommon i stengods, och framförallt för glasyrerna på sin keramik. I internationella konstkretsar var han känd som den svenske keramiske fruktodlaren i Biot, där han var verksam fram till sin död.
Avled 27 mars 2007, 89 år gammal.

Hans Hedbergs Vänner
Föreningens ändamål är att medverka till skapandet och vidmakthållandet av Hans Hedberg Museum i Örnsköldsvik och att främja kännedom om konstnären Hans Hedberg och hans gärning. Detta innebär bland annat utveckling och förnyelse av museet i form av förvärv av flera objekt samt att ständigt värva nya medlemmar. Hans Hedberg Museum invigdes 4 oktober 1998.

Publicerat