Du är här

2021-12-07 - Nyheter/Reportage
  • Leif Nilsson och Anna Näsholm Gidlund, utredare på Miva. ”Att låta fullt fungerande prylar få ett nytt liv är också bra för att minska avfallsmängderna”, säger Anna. Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Kim Nilsson, enhetschef för kultur- och ungdomsenheten, framför lokalen som nu renoveras inför öppningen i mars. Foto: Håkan Nordström

Plats för aktiviteter

Kostnadsfri uthyrning av sport- och friluftsutrustning och en helt ny mötesplats för unga. I mars får Solpalatsets gamla lokaler nytt liv.

Med kommunen som huvudman har den ideella föreningen Fritidsbanken som återfinns i flera andra städer nu etablerat sig i Örnsköldsvik. På Lasarettsgatan 23 är tanken att likt ett bibliotek låna ut insamlade prylar och utstyrslar för alla åldrar – helt gratis i 14 dagar.
– Kickbikes, klättring- och slalomutrustningar, fiskespön, hopprep, skateboards, skridskor, boxningshandskar ... och senare kanske cyklar, exemplifierar platsansvarige Leif Nilsson som efter den nu pågående helrenoveringen hoppas öppna i mitten av mars.
Fritidsbanken säger han inte ska ses som konkurrent till sportbutiker.
– Behövs exempelvis utrustning till hockeyn, köper man det. Här lånar du tillfälligt, inte minst för att testa på saker. Kanske du aldrig tidigare vandrat Högakustenleden. Då behövs låna kängor, t-kök och sovsäck. Att testa nya saker hoppas vi på sikt leder till att fler hittar aktiviteter de tycker om, blir aktiva och även söker sig till föreningslivet. 
Vad som finns i lagret beror dock på vad som kommer in. I samarbete med Miva och Startpunkten står redan nu insamlingscontainrar på återvinningscentralerna i Örnsköldsvik, Björna, Bjästa, Bredbyn och Husum. Och de har börjat fyllas.
– Vi hoppas att alla ö-viksbor känner sig delaktiga i insamlingen, att det här är något lokalt som kan bidra till att fler får en aktiv fritid här, säger Leif Nilsson.
Tack vare Fritidsbanken har kommunen också hittat en plats för Ö-viks unga att få samlas och umgås. Den 300 kvadratmeter stora lokalen räcker nämligen även till en helt ny mötesplats.
– Det har vi velat ha ganska länge och här kom en möjlighet att kombinera ytorna, säger Kim Nilsson, chef för kultur- och ungdomsenheten. Tanken är att ha öppet kvällstid från att de slutar skolan, det finns ett glapp där när många kommer till centrum och hänger innan fritidsaktiviteterna.
Sex mobila fritidsledare ska turas om att finnas på plats. Just nu planeras inredningen.
– Förutom soffor, fåtöljer och bord ska man kunna köpa något att stoppa i magen eller värma medhavd mat. Exakt hur lokalen ska utformas är ett arbete vi håller på med nu. Sedan vill vi samarbeta med Fritidsbanken och använda utrustning för ungdomarna att delta i aktiviteter, kanske en vinterdag då vi ordnar något utomhus med grillning och skridskoåkning. Det blir en riktigt bra kombination, säger Kim Nilsson.

Dela med dig av denna artikel på: