Du är här

2021-11-20 - Nyheter/Reportage
”Folk provocerades av mig och det blev ett sätt att förebygga det, som att 'vad glor du på'. I dag har jag kunnat släppa den biten, men jag försöker alltid utmana folks föreställningar. Mina vänner har sagt att min superkraft är att förolämpa folk men ändå få dem att älska mig", säger Yolanda Aurora Bohm Ramirez om sitt halsband med texten ”What is your problem”. Foto: Pressbild

Vill uppvigla till kärlek

Nästa vecka börjar Regnbågsveckan, som vanligt fylld av arrangemang.
– Det märks tydligt att vi har en hel del kvar att göra, säger transaktivisten Yolanda Aurora Bohm Ramirez.

Under årets Regnbågsvecka välkomnar H1 Sliperiet på tisdag 23 november transaktivisten, föreläsaren och spoken word-poeten Yolanda Aurora Bohm Ramirez för en tvåtimmars-kväll – som även sänds digitalt ­– anpassad till regnbågstemat och under vilken publiken i högsta grad bjuds in att vara delaktig. 
– Inget tvång, men förutom att jag resonerar, politiserar och pratar om mig själv tänker jag att vi leker, skriver och läser upp det som skrivits i gemensam kör, säger Yolanda som växt upp i Skogsjö, författat boken "Ikon", varit aktiv i RFSL Ungdom och debatterat hbtq-frågor i media.
Att vara transperson menar Yolanda innebär att behöva komma ut kontinuerligt.
– Jag skulle kolla mina blodvärden häromdagen som visade sig vara dåliga, så doktorn frågade "hur ser din mens ut?" och jag sa att jag inte hade någon mens – då blev han bestört och ville skicka mig vidare, säger Yolanda och skrattar. 
Mer allvarlig blir tonen när det kommer till frågor om samhället och vardagen för hbtq-personer. 
– Det blir bättre och bättre men det märks tydligt att vi har en hel del kvar att göra. Framför allt ökar repressalierna, både politiskt och medborgerligt. Risken finns att förlora de framsteg vi gjort, därför måste vi skapa politiska allianser, en grund för att stå emot någon som försöker ta ifrån oss våra rättigheter. Vi behöver bilda kedja och strida på bred front – informera, upplysa, göra juridiska förändringar, demonstrera för att visa stöd och att vi finns här. Vi kommer inte gå quietly into the night.
I programmet för Regnbågsveckan står att du har ordet, vad kommer du använda det till i Örnsköldsvik?
– Att antända folks själar och sinnen, uppvigla till kärlek. Jag vill att publiken ska få en förståelse och kämpaglöd, för sig själv och sin plats i relation till resten av samhället. Ingen passar in i den snäva normen som är nu, ju mer vi öppnar upp desto lättare är det för både queer och straighta att vara sig själva.

Regnbågsveckans fullständiga program hittar du på ornskoldsvik.se/regnbagsveckan. Den startar exempelvis med den traditionsenliga Regnbågsmässan i Själevad på söndag och dagen efter föreläser personalspecialisten Anchela Signell om normer och makt på House Be. Modo spelar i regnbågsfärger på onsdagkväll och hela helgen pågår tävlingen att hitta hjärtan i Örnsköldsviks skyltfönster.
Arrangörer är Svenska kyrkan, hbtq-nätverket Paletten, RFSL Västernorrland, Lärarförbundet, House Be, MoDo Hockey, Örnsköldsviks folkhögskola, Cesam, Region Västernorrland och Örnsköldsviks kommun.

Dela med dig av denna artikel på: