Mat & dryck

Svenskt vin på frammarsch

Vin från Skåne, funkar det? Jodå, alldeles utmärkt. Det kan Munskänkarnas medlemmar skriva under på när det för första gången här i Örnsköldsvik arrangerades en vinprovning med produkter från Klagshamns vingård utanför Malmö.

Murat ”Murre” Sofrakis äger och driver Klagshamns vingård och han beskrivs som nestorn inom svensk vinodling. Nyligen var han på en liten norrlandsturné med provningar i Umeå, Nordmaling och här i Örnsköldsvik – och ett 50-tal av Munskänkarnas medlemmar bjöds på smaker de aldrig provat tidigare.
– Jag är besatt av svensk vinhistorik och jag berättar lite om vad som händer i vin-Sverige, var vi är just nu och vart vi hoppas komma, säger Murre ett par timmar innan provningen ska äga rum på Scandic.

När han pratar om svensk vinodling märker man snabbt att han besitter djupa kunskaper och att han samtidigt ser stora möjligheter för Sverige att bli ett vinland med fina produkter.
– Vi mår oförskämt bra just nu, vi är näst intill lite kaxiga. Alla svenska vinproducenter säljer slut, men så är vi också förhållandevis små. Om bara en procent av svenskarna börjar konsumera svenskt vin så måste vi växa rejält.

Klagshamns vingård ligger vid Öresundsbron och företaget firar 20 år i år
.– Jag har ett enormt vinintresse och när Sverige 1999 blev ett officiellt vinland så ville vi vara med från början. Vi beställde plantor direkt när det blev lagligt att odla vin, berättar Murre som ser utvecklingen i Sverige som fantastisk.
– Man kan exempelvis jämföra med Nya Zeeland. Innan 1983 fanns det inte en svensk som druckit vin från Nya Zeeland, och se var de är idag.

Murre poängterar också att vinodling genererar arbetstillfällen.
– Vi har tre och en halv heltidsanställd på bara två hektar mark. Vinodling skapar ganska snabbt nya arbetstillfällen och på den skånska landsbygden är varje arbetstillfälle guld värd.

När man talar om vin kommer man också lätt in på begreppet vinturism, något som förstås är mycket viktigt för vinproducenterna – kanske särskilt de små.
– Den perfekta turisten är en vinturist, för efter en vinprovning kan de inte köra bil. De måste ta in på hotell och de äter på restaurang. Vinturismen skapar alltså många andra arbetstillfällen och vinet är den lilla utgiften för en vinturist.

Idag finns 40-45 svenska vinproducenter och det tillkommer nya varje år, och de som finns blir större. Tillsammans har vinodlarna cirka 120 hektar mark som det odlas vin på, och den ytan växer med 20 procent varje år.
– Vi har medvind nu, säger Murre och myser.

Men en viktig knäckfråga återstår att lösa, och den handlar om gårdsförsäljning.

– Det är förstås enormt viktigt för utvecklingen. De flesta vingårdar ligger på landsbygden och om vinturisten kan köpa med sig en flaska för att ta hem och bjuda vänner på så blir det ett visitkort. Det vi sätter främst är kunskapen om drycken, och ju mer intresserad du blir av vin desto mindre dricker du. Jämför med mat, ju mer matintresserad du är desto mindre har du på tallriken. Jag är helt övertygad om att vi kommer få gårdsförsäljning, alla andra monopol har ju försvunnit – till exempel för apotek.

Just nu arbetas det med ännu en utredning om gårdsförsäljning och senast 7 december ska den presenteras. Förslaget kommer att innehålla begränsningar, dels på hur mycket man får köpa med sig, dels att kunderna behöver ta del av dryckeskunskap, vara med på en provning eller en rundtur för att få köpa med sig varor.
– Går det igenom kommer det att vara under en prövotid med begränsningar, som gör att det känns tryggt för alla, säger Murre och berättar att flera vinproducenter valt att inte sälja till Systembolaget, de väntar i stället på att det ska komma ett tillstånd för gårdsförsäljning.

Munskänkarnas medlemmar fick prova sex olika viner från Klagshamn – först ett mousserande, sedan fyra vita viner och som avslutning ett sött dessertvin. Vinerna som Klagshamn produceras görs på druvan Solaris som är den stora druvan bland vinproducenter i Sverige. Den kommer från Tyskland och är den optimala druvan för vårt klimat här i Skandinavien.

Bland vinerna fanns Inkognito, ett vitt måltidsvin som lagrats 11 månader på franska ekfat och som buteljerats utan filtrering. Inkognito har vid blindtester jämförts med Bordeauxvin av goda årgångar och det går utmärkt att lagra ända upp till 15-17 år, enligt Murre. Dessertvinet heter Nordic Light, som jäst och lagrats i ståltank. Detta fick Munkänkarnas medlemmar avnjuta tillsammans med tryffel på äpple och Calvados.

Just nu går det att odla vin framgångsrikt ända upp till Mälardalen. Minnesgoda kanske kommer ihåg att Örnsköldsviks tidigare stadsträdgårdsmästare Ove Johansson lyckades odla vindruvor i liten upplaga även här i stan.
– Vi har kollat klimatstatistik och fram till 1990 gick det inte att odla vin i Sverige men därefter har det hänt saker. Vi har märkt hur klimatet förändrats de senaste 20 åren, berättar Murre, som ser framtiden an med stor optimism.
– Vi har ända från början haft enorma visioner, vi ska vara med och etablera ett nytt vinland – men det ligger inget personligt i att vi ska vara bäst.

Publicerat