Du är här

2021-11-10 - Näringsliv

Fler nya företag i Västernorrland

Västernorrland fick 6 procent fler nya företag under årets första tre kvartal, jämfört med motsvarande period i fjol. Samtidigt drömmer var tredje svensk om att starta eget, visar en färsk Sifoundersökning på uppdrag av Visma Spcs. Bland yngre personer mellan 18 och 29 år vill nästan varannan bli företagare.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Att många svenskar drömmer om att starta eget innebär alltså en enorm potential för fler jobb. Nu måste Västernorrlands beslutsfattare på alla nivåer arbeta för att ännu fler ska vilja och våga förverkliga sina företagsdrömmar, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Undersökningen som Sifo genomfört på uppdrag av Visma Spcs visar att var tredje svensk, 33 procent, drömmer om att starta företag. Bland unga mellan 18 och 29 år vill nästan varannan, 49 procent, bli företagare. Mätningen visar också att fler män (40 procent) än kvinnor (26 procent) drömmer om att starta eget.

Västernorrland har till och med september i år fått 969 nya företag, en ökning med 6 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

– Det är mycket glädjande att allt fler västernorrlänningar väljer att göra verklighet av sina företagsdrömmar. Samtidigt måste de bolag som redan finns få bästa möjliga förutsättningar för att fortsätta utvecklas. Det kan handla om allt från rådgivning till stärkt samverkan mellan näringslivet och det offentliga, säger Boo Gunnarson.

Under årets första tre kvartal registrerades totalt 56 971 nya företag i hela Sverige, enligt Bolagsverkets statistik. Det innebär en ökning med 8 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Inte sedan 2011 har Sverige fått så många nya företag under årets första tre kvartal.

Den stora ökningen är inte en effekt av en jämförelse med ett svagt år, trots coronapandemins påverkan. Tvärtom var 2020 ett mycket starkt år för företagsstarter i Sverige, med totalt 73 500 nya företag. Samtliga siffror gäller de fyra vanligaste bolagsformerna: aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag samt kommanditbolag.

I Sverige finns i dag omkring en miljon företag, varav de allra flesta är småföretag med upp till nio anställda.

Dela med dig av denna artikel på: