Du är här

2021-11-14 - Näringsliv

Industrihistoria i Domsjö

Ny bok om den kemiska industrin lanseras.

Organisk Kemiska Industrierna i Domsjö – Människor och produkter 1940-2014. Det är titeln på en ny bok som just nu är under tryckning på Ågrenshuset i Bjästa. En historiebeskrivning av Sveriges kemiska vagga, sammanfattad av Lars Berglund som innan sin pensionering arbetade på Akzo Nobel.
– Både Lasse och vi i IF Metall har haft intresse i att ge ut den här berättelsen. Vi har inte riktigt orkat med men vi visste att Lasse burit på samma dröm så vi tänkte att han kunde göra den och att IF Metall kunde stå som ansvarig utgivare, berättar Kent Eriksson på fackförbundet IF Metall.

Boken vänder sig framförallt till alla som är intresserade av den kemiska industrihistorien, men det här är inte enbart en historiebeskrivning – Lars Berglund skriver också om olika individer som jobbat inom industrierna i Domsjö.
– Lasse har gjort ett fantastiskt jobb. Boken grundar sig den gamla pappersindustrin och tankarna på vad man kunde göra med restprodukterna.

Riksantikvarieämbetet har hjälpt till ekonomiskt med processen att färdigställa boken, som beräknas vara klar för distribution i slutet av november.
– Vi har ett pensionärsgäng som träffas en gång per år och vi ska försöka göra något tillsammans med dem när vi lanserar boken, det blir jätteroligt, säger Kent Eriksson.

Författaren själv tillbringar stor del av sin tid, efter pensioneringen, i Tyskland och han säger så här om sin bok:
– Det har varit roligt och samtidigt väldigt mycket jobb. Jag har hållit på i fem år, det är nog det längsta projekt jag varit inblandad i någonsin. l

Boken lanseras av IF Metall Kemiklubben Alfredshem och den som är intresserad kan kontakta klubben på mejl:kent.eriksson@ifmetall.se

Dela med dig av denna artikel på: