Du är här

2021-11-13 - Utställning

Verkstans vänner

Annikka Kronlid Arvidsson, Nordingrå, är årets konstnär hos ÖKKV:s stödförening Verkstans Vänner vilket innebär att medlemmarna erhåller var sitt grafiskt blad av henne. Samtidigt ställer Annikka ut i Galleri Lokomotiv under en vecka.

– Jag jobbar mycket utifrån skisser av detaljer i landskapet här i Nordingrå. Den här bilden är också en sådan, ett grafiskt blad som tryckts med både hög- och djuptryck där jag har arbetat med torrnål i plast och träsnitt på plywood och masonit, berättar Annikka, som förutom grafik även visar några artist books under utställningen.

I Nordingrå KKV, som Annikka var med och startade för tio år sedan, arbetar hon även med text som hon sätter och trycker i boktrycksverkstaden. Texterna ingår sedan i olika verk som artist books, handbundna böcker och ibland även i de grafiska bladen. Annikka kommer också att visa serier tryckta med papperslitografi.

– Den tekniken skiljer sig mycket från det sätt jag brukar jobba. Man måste vara lätt på handen och tekniken kräver lugn och behärskning, men den är samtidigt en mer direkt ingång till mina teckningar. Att jobba med träsnitt och boktryck är mycket mer fysiskt och ofta ett slitgöra – trästockar där fibrer drar kniven åt fel håll, ojämna ytor som inte går att justera, att torka ut oljefärg från sugande ytor som tar timmar att få tryckbara. Det är en sorts irriterande klåda som lever kvar i den färdiga bilden. Det är som uppförsbackar, men jag gillar det på nåt vis.

Annikka Kronlid Arvidssons utställning har rubriken ”Höst” och vernissage är det lördag 13 november 12-14. Utställningen visas sedan till och med 20 november.

Verkstans Vänner
En stödförening till ÖKKV, Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad, och genom ett medlemskap bidrar man till ÖKKVs fortsatta verksamhet, samarbeten och utveckling. Som medlem får man varje år ett unikt konstverk gjort i en speciell upplaga för Verkstans Vänner, skapad av en av ÖKKVs medlemmar.

Dela med dig av denna artikel på: