Du är här

2021-11-04 - Nyheter/Reportage
Alice Moberg och Amanda Nilsson har startat UF-företag för att hjälpa unga med psykisk ohälsa. Foto: Håkan Nordström

Hjälp mot psykisk ohälsa

På lördag börjar årets Psykeveckan, fylld av föreläsningar och aktiviteter med fokus på psykisk ohälsa och sjukdom. Inför den har AAWA Hjälpen UF precis lanserat sin hemsida tänkt att stärka ungdomar som mår dåligt.

Klockan elva på lördag invigningstalar Andreas Domeij innan startskottet för såväl hela Psykeveckan som det inledande Hälso-loppet går av stapeln på Skyttis. Därefter och fram till en avslutande gudstjänst i Själevads kyrka nästa söndag följer ett flertal programpunkter. 
Under veckan passar också Amanda Nilsson och Alice Moberg från Nolaskolans ekonomi-linje på att för gymnasieungdomar och med sitt UF-företag AAWA Hjälpen UF visa filmen "Tigrar" som följer fotbollsspelaren Martin Bengtssons mentala nedåtspiral som proffs i Italien. Men det är med sin hemsida aawahjalpen.se som duon hoppas göra en mer omfattande insats i kampen mot psykisk ohälsa. 
– Psykisk ohälsa är ett jätteproblem i dag och vi ser att det växer, men det tas inte på tillräckligt stort allvar. Skolan borde exempelvis informera mer i ämnet, säger Amanda Nilsson som med sin klasskamrat tagit saken i egna händer och samlat information, tips och länkar för den som brottas med dåligt mående och behöver någonstans att vända sig.
– Även om det inte går att bli kvitt helt måste man börja någonstans, säger Alice. Vi brinner för det här och vill sprida kunskap, det handlar inte bara om UF-företaget – när det är avvecklat kommer hemsidan ligga kvar.
På den hittas även berättelser från verkliga livet och fler kommer att adderas. Slalom-åkaren Lisa Hörnblad delar bland annat med sig om sin prestationsångest, en annan om anorexia och en tredje om att vara inlagd på psykiatrin.
– Och så har vi en kille som spelar ishockey och har haft ätstörning. Att vi också får röster från killar är viktigt, säger Alice.
Företagarna hoppas nu att besökarna känner att hemsidan hjälper och upplyser. Från många håll har feedbacken redan varit positiv. 
– Vi sticker ut eftersom vi är ett socialt företag utan vinstintresse. I stället vill vi sprida ett budskap. Men för att fullfölja och finansiera våra mål säljer vi armband, med orden "Unga för unga". Pengarna tänker vi använda till att föreläsa för föräldrar och ge dem verktyg till att prata med sina barn om psykisk ohälsa. Det är viktigt att ha koll på om ditt barn inte mår bra och i så fall öppna upp för konversation, säger Amanda.
 

Psykeveckan
På måndag föreläser exempelvis kriminologen Maria Dufva med "Mitt barn på nätet" och på tisdag pratar Kristoffer Olofsson, förlamad efter en mc-olycka, om att klara livets motgångar. Att hitta kärleken på äldre dar är ett tema på onsdag och Suicide Zero föreläser om den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa på fredag varpå kvällen avslutas med filmen "Spring Uje Spring!" på Folkan.

Dela med dig av denna artikel på: