Musik

Veckans platta & vinylklassiker

Nils Landgren och Cat Stevens.

Veckans platta
Nils Landgren ”Nature Boy”

(ACT)

Nils Landgren, mannen med den röda trombonen. Normalt sett en mycket uppbokad musiker, men i och med pandemin förändrades tillvaron helt. Från 13 mars 2020 har han i stort sett hållit sig hemma i Skillinge, men musiken går förstås inte att ta en total paus ifrån. Och här är resultatet av den ofrivilliga frånvaron från livekonserter och allehanda samarbetsprojekt med andra toppmusiker runt om i Europa – ett soloalbum, hans första efter en drygt 40 år lång karriär.
Landgren fick ha Ingelstorps kyrka alldeles för sig själv under tre dagar. Ja inte riktigt helt själv, han hade en person i publiken – hustrun Beatrice Järås. Nu får även vi andra höra vad han spelade på sin röda trombon, musikstycken som alla betyder mycket för honom. Från sånger han sjönk i kyrkan som liten till Evert Taube (Som stjärnor små/Sov på min arm) och andra låtar som kommit till honom genom åren, som Duke Ellingtons ”In a sentimental mood” och ”Solitude” samt det vackra titelspåret ”Nature Boy” av Eden Ahbez, som Landgren avslutar med en lång och djup basunliknande ton. Han spelar också ”Ack Värmeland, du sköna” och ”Den blomstertid nu kommer”, Israel Kolmodins mest kända psalm – och Kolmodin är för övrigt en gammal släkting till Landgren.
14 spår där vi kommer mycket nära Nils Landgren, man hör honom till och med andas. Kyrkorummet har dessutom en fantastisk akustik och Landgrens ljuva trombontoner svävar kvar länge, länge.

Veckans vinylklassiker
Cat Stevens ”Teaser and the Firecat”

Yusuf Islam, Steven Georgiou eller Cat Stevens – det är samma person men med olika namn under sin livstid. Född som Steven Georgiou med en grekcypriotisk pappa och svenska Ingrid Wickman som mamma. När han 1967 skivdebuterade med ”Matthew and Son” hade han tagit sig namnet Cat Stevens och tio år senare bytte han till Yusuf Islam då han konverterade till Islam.
Men det är som Cat Stevens de flesta känner honom, och den här veckan för 50 år sedan släppte han sitt femte album – ”Teaser and the Firecat”, som också är titeln på en barnbok han gav ut 1972. Albumet toppade försäljningslistan i Australien, och låg som bäst på andra plats i både Storbritannien och USA. Cat Stevens lyckades med den här plattan överträffa framgångarna med succé-albumet ”Tea for the Tillerman” som kom året innan. Kanske främst på grund av ”Morning has broken”, den gamla engelska hymnen som först publicerades 1931 och som Cat Stevens gjorde till sin signaturmelodi. För övrigt med Rick Wakeman från Yes på piano.
Bland de tio finstämda låtarna finns många pärlor, som ”Moonshadow”, ”Peace Train” och ”Rubylove” – med grekiska tongångar på gitarrerna – samt de mer fartfyllda ”Changes IV” och ”Tuesday’s Dead”. Cat Stevens, idag 73 år, visar här vilken fantastisk låtskrivare han är, och att han dessutom är en alldeles utomordentlig sångare.

Publicerat