Mat & dryck

Matgemenskap i 40 år

Det började som en praktisk lösning för att spara tid och förenkla vardagen. 40 år senare möter vi ett samspelt matlag som fortsätter att samlas runt varandras matbord.

Inspirerade av studentliv och boende i kollektiv startade paren Bretting, Appelbrant och Westin/Landin matlag på Salmostaden redan på 80-talet.
– Innan vi fick barn åt vi tillsammans hos varandra två gånger i veckan, säger Mariann Appelbrant.
– Det var ett sätt att spara tid, förklarar Bengt Westin. Det var kravlöst med enkel mat och handlade just om att äta. Hade man andra aktiviteter var det okej att äta upp och tacka för sig.
När barnen kom åt de tillsammans en gång i veckan och gick från 6 till 14 personer runt borden.
– Då fick barnen äta först, det kunde bli rätt många pannkakor att steka när det stod på menyn, säger Mariann.
– Det var bra för barnen att äta borta, att vara sociala, prova nya maträtter och alltid smaka även om de inte måste äta upp allt.
Barnen är utflugna sedan länge men har dykt upp ibland när de varit på hemmaplan.
– Våra döttrar i Stockholm har tagit med sig idén med matlag dit. Ibland hör de av sig och frågar efter recept på mat de kommer ihåg att vi ätit hos varandra, säger Mariann Landin.

Intresset för matlagning förenar gänget och inkluderar även vin i kombination med mat. Numera träffas de en gång varje månad och ett par gånger per år blir det matlagsfest med mer avancerad matlagning där alla planerar och lagar maten tillsammans.
– Även de vanliga träffarna har blivit lite mer festliga, säger Ulla som tillsammans med maken Lasse står för värdskapet den här kvällen.
Till förrätt serveras jordärtkockssoppa med örtolja och hembakat bröd följt av älgfärs-biffar med klyftpotatis och pepparrotlingon. Menyn är inget som gästerna får veta i förväg.
– Det är en del av tjusningen att bli överraskad men vi vet ju att det alltid blir gott, säger Mariann Landin.

Även valet av dryck till maten är en överraskning för gästerna. Den här kvällen serveras ett kryddigt, rött shiraz-vin från Australien. Gästerna sitter till bords medan Lasse och Ulla pysslar i köket.
– Det här är som att gå på restaurang, säger Bengt. Bara att slå sig ner, bli serverad och ta det lugnt.
– Vi har alltid hållit det enkelt, ingen känner att det behöver städas och ställas i ordning i hemmet bara för att det kommer gäster, säger Mariann Appelbrant.
Under förrätten ställs nyfikna frågor om recept och tillagning och när varmrätten serveras får Lasse svara på frågor om älgen som hans jaktlag sköt för bara två dagar sedan. Det sociala, att träffas regelbundet och dela vardagliga samtal är en av matlagets många fördelar.
– Vi har verkligen lärt känna varandra genom åren, det finns inte mycket kvar att veta, säger Leif och får medhåll runt bordet.

Publicerat