Du är här

2021-09-26 - Näringsliv
Foto: Håkan Nordström

Stadscampingen berör

Många läsare hörsammade vår önskan om synpunkter på stadscampingens framtid. Här delar vi med oss av era synpunkter.

Behåll stadscampingen på det nuvarande stället! Absolut!
Det i kombination med båthamnen som tidigare varit vald till Sveriges bästa flera år i rad! Det blir succé sommartid! Alla är vinnare på det! Campare, båtägare, restauranger, affärsmännen m.m. Hela Ö-vik tjänar på det. Ö-viks kommun behöver litet positivitet efter senaste tidens ras i rankingen? Att flytta campingen närmare industriområdet för fabriken skulle inte bli bra. Spara det för framtida industrisatsningar!   
Bostäder kan byggas på andra ställen nu när det planeras närmare 1100 lägenheter centralt inom en liten längre tidsperiod. Skulle gärna vilja se att det som planerats på Varvsbergs restaurangens plats blir av! Skulle bli ytterligare ett fint "Landmärke" för Ö-vik. Ser mycket trevligt ut som det presenterats. Bygg där i stället! Byt bara till ett bättre namn på satsningen!
/Christer Strömquist

Avveckla eller utveckla?
Bygg inte igen den enda fria yta vi har mot vår vackra ö-viksfjärd! Bygg bostäder på Kusthöjdsområdet där kommunen redan investerat i infrastruktur.Utveckla stadscampingen och låt den gå ända fram till Sjöräddningsstationen.

 • Utöka antal ställplatser
 • Gör ett trivsamt grönområde med promenadväg efter stranden
 • Lägg ut bryggor för fiske och bad
 • Uthyrning av kanoter, roddbåtar och andra vattensporter
 • Aktivitetsområden med beachvolley, boule, utegym, padelbana, äventyrsgolf och andra aktiviteter
 • Utescen för sommaruppträdanden
 • Använd gamla stationshuset för turistinformation om Övik och Höga Kusten samt övriga aktiviteter som ”kulturhuset” tillåter

För att inte belasta kommunens ekonomi med en sådan investering föreslår jag att det utlyses en anbudstävling där anbudsgivarna får komma med förslag om hur de vill investera i samt utforma och bygga framtidens mest intressanta och populära stadscamping.
Vinnande förslag får ett långt (15-20 år) arrendeavtal med kommunen.
Jag är övertygad om att det finns många privata campingägare/organisationer som skulle vara villiga att satsa på detta. Förutom ökad besöksnäring med positiva effekter för handel, restauranger etc skulle ovanstående också bli en trevlig sommaroas för alla oss ö-viksbor!
/Peter Hoffman

Jag ser gärna att den är kvar. Det är ett trevligt inslag och det är roligt med liv och rörelse, även att den ligger bra till med närheten till centrum, affärer och alla fina matställen som vi har. Det är ytterst viktigt för Örnsköldsvik att vi har en levande stadskärna.
/Marie Lundquist 

Hej!
Jag tycker att stadscampingen skall vara kvar
, det är bra för turismen. Gör den större så att fler får plats, gamla stationshuset kunde göras om till cafeteria och varför inte små butiker med souvenirer med mera, det skulle vara uppskattat. Vi behöver inte fler stora huskomplex som förstör hamnområdet! Bostäder kan man bygga utanför stadskärnan!
/Anita Hilli

Bygg en camping utanför arenan där bussarna brukar stå, en väldigt outnyttjad plats med mycket bra solläge!
/Stefan

Tänk om tänk rätt…
Ö-viks stadscamping en av de bästa i Sverige – placeringen faktiskt bland de bästa i världen! Självklart bör den vara kvar där den är och med ännu mera satsning. Strandnära boende är inte nödvändigare i det här läget och inkräktar bara på restauranglivet som blomstrar i området och som kommer att få klagomål och gnäll av dom boende.

 • Utveckla campingen med ytterligare bil- och båtplatser
 • Rusta upp stationshuset till tänderna och visa upp Ö-viks bästa sidor och att det finns turistinformation, internetcafé, service, vandrarhem med kojplatser som liknar tågkupéer passande både unga och gamla tågluffare etc.
 • Passa in en rälsbuss utanför och bygg om inuti så att den blir en aktivitetsplats för campingbarnen med film och spel och annat gott tidsfördriv på campingen
 • Strandväg så långt det går med bänkar och sittplatser
 • Sommargräsmatta för aktiviteter som kan spolas till skridskobana på vintern, campingen ska ju vara öppen även då
 • Närheten till resecentrum innebär alla möjligheter att Ö-vik kan bli nya Kustbanan med samarbete med övriga tågstopp på stationer norr till söder och tvärtom
 • Varvsberget är inget alternativ för en stadscamping! Folk ska kunna lämna sin campingplats och gå ut på stan i lugn och ro, ha kul, äta, shoppa … utan att behöva anlita taxi eller buss tillbaka till toppen
 • Byggfolket kan börja fundera på ett hotell på toppen i stället … och väg därifrån till Åsbacken
 • Ö-vik får inte bli en sovstad där trötta pensionärer sålt sina villor och flyttat till strandnära boende mitt i stan
 • Ö-vik ska leva och utvecklas och det är dom yngre som behöver anpassade boenden där det finns … och man har råd att bo med en barnfamilj!
  /Birgitte Djuse

Jag tycker att den ska få vara kvar på denna plats. Bygg ut den bara. Tänk på att vi ska få turister att stanna till, då är denna camping bästa läget, och med alla restauranger.
Nu får man tänka till, vill vi få turister hit? Behåll då denna plats och utveckla den.
/Inga-lill Sundin 

Min mening är att stadscampingen måste få vara kvar som den är. Hela grejen är ju att vi som bor i Ö-viks utkanter och turister ska kunna ha möjlighet att besöka stans restauranger med mera utan att behöva ta taxi. Husen kan väl byggas på Varvsberget istället. Man ser ju vattnet därifrån också. De är ju fritt även för de som flyttar in i de nybyggda husen att ta husbil/husvagn ner till stadscampingen också.
/Lena Madelene Nordin

Hej
Utveckling är det bästa för hela Örnsköldsvik.

Shopping, besök på restaurang, kanske söker sig besökare till vår kommun för boende, arbete etc. i framtiden? Besökare sprider ryktet till fler vänner om vår fantastiska stadcamping, så är karusell igång ...
/Kerstin Westman 

Politiker – förstör inte vår fina stad
Jag förstår inte våra kommunalråd och tjänstemän i frågan om placeringen av stadscampingen. Att placera den på hamnplan jämför jag med att campingen lika gärna kunde vara på Stora torget. Varför inte flytta den till Framnäskajen? Gästerna får den närhet till centrum som är bra och dessutom en lite lugnare plats att campa på. Dessutom är det gångavstånd till centrum. Att bygga bostäder runt inre hamnen är inte försvarbart vad gäller klimatet eftersom nivån på havet på sikt kommer att stiga. Varför inte bygga dessa på Kusthöjden? Anlägg gräsytor och vandringsled med utsatta bänkar på varvskajen så förstörs ju inte bilden av den enormt vackra inre hamnen med gästhamn och restaurang.
/Leif Nilsson

När jag läser om flytt av stadscampingen blir jag förtvivlad. För det första tappar vi alla resenärer som stannar på genomresa på grund av närhet till E4, Paradisbadet och middag på kvällen i någon av restaurangerna. Sen tappar vi som kommer från Domsjö den vackra utsikten över inloppet och hamnen och får enbart höghus som döljer allt det vackra. Otroligt ogenomtänkt om man flyttar campingen … avveckling istället för utveckling av Ö-vik.
/GC

Hej!
Jag tycker man ska riva f.d kalkmagasinet och oljecisternerna i Lungvik
och istället anlägga en stadscamping. Fint område nära havet med kvällssol. Cykel och promenadavstånd till staden.
/Mona

Jag måste skriva några rader då detta är ett viktigt beslut som kommer angående stadscampingens vara eller inte. Jag jobbar på en arbetsplats där vi är många som diskuterar detta och jag tycker vi har samma uppfattning. Rör inte den campingen som finns för att bygga bostäder. Den bör väl hellre utvecklas. Gör en boulebana, padel, vindskydd, bänkar och grillplatser m.m. Finns massor av idéer för att vi ska ha en levande stad som lockar turister, samt vara trevligt för oss ö-viksbor. Kanske bed and breakfast i gamla stationshuset, med café o glassförsäljning. Bostäderna kan byggas bortanför campingen, det finns ju mycket mark österut. Tycker även att det är helt fel att ha parkeringsplatser vid hamnplanen. Sätt gräs, träd, bänkar så det blir trevligt att strosa i vår hamn. Nu när vi bor i en hamnstad ska vi väl utnyttja det och inte bygga bostäder. Vilka vill stanna till och semestra i sådana städer? Än finns det hopp.    
/Catarina Sandin

Vi tycker att man ska behålla stadscampingen precis där den är. Campingen är unik med sitt läge, nära till restauranger och city. Upptäckbarheten är utmärkt bra. Absolut inte någon flytt till Varvsberget. Mark att bygga hus på finns annanstans, till exempel efter Järvedsleden, där finns gott om plats. Alla nya skrytbyggen behöver väl inte förstöra vårt fina hamnområde. Bevara stadscampingen och stationshuset.
Tycker tre ö-viksbor

Tycker att grönområdet mellan E4 och Västra Dalgatan kan användas till stadscampingen. Det är på gångavstånd till city. För närvarande används det inte till nåt speciellt. Det är ju ett ganska stort område.
/Gunilla Knutsdotter

Hej
Jag tycker att stadscampingen ska vara kvar där den är.
Eller flyttas närmare staden. Jag ifrågasätter strandnära byggande. Är det någon som räknat ut hur landhöjningen här i norr matchar havsnivåhöjningar i framtiden?
/Tage Söderholm

Hej!
Några rader om stadscampingen som jag tycker man bör utveckla på befintlig plats.

 • Utveckla grönområdet både mot vägen och mot vattnet med mer blommor och buskar
 • Ställ ut ett flertal bänkar och bord mot vattnet för möjlighet till picknick och fika
 • Lägg ut en brygga med möjlighet för barn och vuxna att fiska (metspö att hyra)
 • Uthyrning av roddbåt eller kanot/kajak vid samma brygga (sommarjobb?)
 • Försäljning av nybakat bröd till camparna, eller andra morgonpigga, på morgonen (sommarjobb?)
 • Det är dags att göra något med vår fina stationsbyggnad – B&B – frukostrestaurang … 
 • Gör Ö-vik än mer till en stad som campare pratar om med en central camping och fin shopping och fina restauranger.  

Motivet: Att stänga igen hela hamnen med höga hus är enligt mig inte speciellt utvecklande för Ö-vik. Tyvärr så verkar denna hybris med stora hyreshus vid vattnet vara det enda som ska kunna föra Ö-vik in i framtiden vilket för mig är ganska obegripligt. Jag är säker på att det finns andra fina platser runt Ö-vik för större husbyggen.
Att flytta stadscampingen till Strandparken eller att riva/flytta Lugnviks båthamn ser jag heller inte som en lysande utvecklig för Ö-vik. Eftersom jag tidigare jobbade nere på Sjögatan så vet jag hur trevligt det kunde vara att promenera runt båthamnen och genom Strandparken på sommaren. Måste vara helt perfekt att kunna ha sin båt så centralt i staden. När det gäller Strandparken så har jag sett hur den används på sommaren av bland annat skolor och människor som bara ville ha en lugn stund för att äta sin lunch ute eller promenera eller träna sin hund. Denna park går helt säkert också att utveckla ännu mer om viljan finns.
Jag har väldigt svårt att tro att det enda folket i och runt Ö-vik vill är att bygga stora flashiga hus runt vår vackra hamn och kustlinje runt staden.
/Anders
Ps: har varken husbil eller tält.

Utveckla på samma plats. Husbilar går att flytta på när översvämningarna kommer. Att bygga hus eller andra byggnader borde förbjudas i inre hamnen, där har redan byggts för mycket! Vilket försäkringsbolag kommer att vilja betala för dessa vattenskador?
/Roland Widell

Hej.
Här kommer reaktion på ert upprop om flytt förändring av statscampingen.

Det vore tragiskt om man tog bort eller flyttade en av Sveriges mest statsnära och populära campingar. Har lite svårt att förstå varför man måste bygga bostäder runt hela hamnbassängen, det borde finnas mera platser att bygga bostäder på än där.
Så det enklaste vore väl att utveckla nuvarande plats med flera ställplatser (flera elstolpar), tömningsmöjligheter för gråvatten och toa. Göra servicehus av gamla stationsbyggnaden, kanske med liten servicebutik. Om man nu måste så finns väl möjlighet att klämma in några hyreshus bort mot sjöräddningens lokaler. Nästa plats som man skulle kunna göra ställplatser på är vid hockeyarenan mot kustbevakningen med byggande av servicehus med mera Inte lika bra men möjligt. Min åsikt är alltså: ju längre man kommer från stadskärnan med affärer och restauranger desto sämre blir det.
/Stig-Björn HallinBehåll campingen, gör vandrarhem i gamla stationen och bebygg Kusthöjden innan man tar andra områden i anspråk.
/Susanne Sundström

Jag tycker den ska vara kvar och gärna utökas. Kanske ett bed & breakfast i det gamla stationshuset med enklare frukost. Den här campingen är känd bland turister och sätter Örnsköldsvik på kartan speciellt nu när Melodifestivalens Andra chansen kommer hit. Vi behöver inte fler bostäder som bara ett fåtal har ekonomi att köpa.
/Nenne

Hej!
Kul att ni tar upp frågan om "husvagnsplatserna" nere i hamnen! 

Jag tycker att det är fantastiskt att de finns där på en fin plats och så centralt i Ö-vik. När mina svärföräldrar kom och hälsade på så stormtrivdes de där. De kunde enkelt uppleva staden flera dagar i rad och även sitta i vår fina hamn på kvällen för middag, för att sen gå hem till husvagnen. Enligt dem så är det något som sticker ut för just Ö-vik. Att ha en så central stadsnära vacker plats för besökare, det är en usp* för staden! Behåll och utveckla!   
/Oskar 
*(Unique Selling Point, unik konkurrensfördel)

Hej!
Mitt förslag kan innebära att en stor populär årlig konsert måste flytta
, men det kan säkert de kompetenta arrangörerna lösa. Min röst går till strandparken, ett centralt läge vid havet. Ligger i direkt anslutning till evenemangsarena, skatepark, minigolf. Några minuters promenad till centrum, citylekparken, museet och en vacker strandpromenad till restaurangerna i inre hamnen. Dessutom finns en strand som går att utveckla med till exempel brygga och picknickområde. 
/S

Stadscampingen skall vara kvar på den plats där den nu är, med tanke på den goda PR den fått från turister och andra besökare från när ock fjärran eftersom den ligger så bra till med gångavstånd till shopping restaurangbesök med mera.
Svaret är klart stadscampingen ska stanna där den är!
/Maylis Backman

Låt husbilsparkeringen vara kvar. Jag föreslår att husen skall byggas där det är parkeringar för bilar vid strandgatan.
/Carita

Om stadscampingen är alternativet för att vi skall kunna behålla lite fria ytor och kunna se havet och vattnet och hindra mer bostadsbyggande så tycker jag att den tveklöst skall vara kvar, vi kan inte stänga igen helt.
/Johnny

Jag hoppas verkligen att ställplatsen får vara kvar. Vi är många från inlandet som använder den för en shoppinghelg i Ö-vik. Läget är perfekt, den håller en mycket hög standard och har mycket trevlig och hjälpsam personal.
/Inger 

 

 

 

 

 

 

Dela med dig av denna artikel på: