Du är här

2021-09-13 - Friluftsliv

Rekordjuli i Höga Kusten

Sommaren 2021 har gått mot sitt slut och den fantastiska hösten är här. Besöksnäringen i Höga Kusten var ordentligt rustad efter fjolårets högsäsong och känslan under sommaren var också starkt positiv hos många av våra entreprenörer. När sommarsiffrorna nu börjar presenteras ser vi att känslan av rekordsiffror i juli var korrekt.

– Det känns härligt att det vi anat hela tiden nu har blivit fakta. Samtliga kommuner i Höga Kusten har en fin ökning. Vi har ökat våra kommersiella gästnätter i juli månad med ytterligare dryga 60 000 mot 2020. I jämförelse med 2020 har vi en ökning med hela 41% på hotell, stugbyar och vandrarhem, berättar en glad Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling.
Höga Kusten Turistservice har aldrig mött så många besökare, och inte enbart vid den fysiska turistinformationen vid Högakustenbron utan vid ett flertal besöksmål runtom i destinationen.
– Vi har bland annat mött besökare på toppen på Skuleberget, hotellfoajér och vid kryssningsanlöp. Många personliga semesterplanerare är gjorda och en nyhet för i år har varit den uppskattade videochatten. Jag är stolt över våra 48 InfoPoints runt om i Höga Kusten som har gjort ett fantastiskt arbete i sommar, säger Maria Lundkvist, Verksamhetsledare Höga Kusten Turistservice.

Mikael Englund, VD för Höga Kusten Turism som företräder 120 besöksnäringsföretagare, lyfter allt det hårda jobb som Höga Kustens entreprenörer lagt ner i sommar. Värdskapet har stått i fokus, trots att dygnets timmar inte alltid räckt till.
– Många entreprenörer har vittnat om rekordsiffror, ökning och ibland till och med en dubblering av omsättningen. Det är fantastiskt kul att vi nu fått siffror på att vi också haft rekord i juli. Även bokningsläget under hösten ser bra ut, säger Mikael. 
– Allt fler besökare får upp ögonen för det Höga Kusten har att erbjuda utanför sommarmånaderna, något som ligger helt i linje med vår strategiska satsning på att skapa fler starka reseanledningar året om, avslutar Mikael Englund. 

Gästnätter Höga Kusten juli 2021
24 % upp på Camping mot 2020 – 6 % upp mot rekordåret 2019.
41 % på hotell /stugbyar/vandrarhem mot 2020 – 32 % upp mot rekordåret 2019.
Källa: SCB/Tillväxtverket

Dela med dig av denna artikel på: