Du är här

2021-09-10 - Modo Hockey
Foto: Håkan Nordström

En 7a som kan bli guld värd

Hon säger vad hon tycker, står för sina handlingar och gillar jävlar anamma och hårda tag. Lina Ljungblom stortrivs i MoDo Hockey.
Och kan bli guld värd.

Den 20-åriga centerforwarden, hockeyfostrad i Skövde, har under flera år burit på titeln "ett av svensk ishockeys stora framtidslöften". Hemma i Västergötland har hon ofta spelat med killar och med framgång representerat såväl J18- som J20-laget.

Det har varvats med spel i klubbens damlag samt en sejour i SDHL-klubben HV 71 och inte minst i det svenska seniorlandslaget där hon gjorde debut redan som 16-åring.

Nu har hon hunnit med ett flertal landskamper och är utan tvekan en joker i MoDo inför säsongen som inleds till helgen med bortamatcher mot Leksand respektive Brynäs.

Men då får MoDos förväntade guldklimp inte vara med. Hon är avstängd de tre första matcherna efter att ha uttryckt sig olämpligt mot en motspelare under förra säsongens SM-slutspel. En incident hon ångrar, bett om ursäkt för och accepterat disciplin-nämndens beslut.

Men det är inte första gången hon döms till avstängning. I november förra året påstås hon har sagt "fuck you" till domaren och efter utdelat matchstraff slängt klubban i sargen.

– Jag blev oerhört frustrerad över en i mitt tycke alldeles för billig utvisning på en av mina lagkamrater. Jag slängde klubban i sargen när jag lämnade isen och det är så klart inte okej. Men jag blev väldigt irriterad när de påstogs att jag har sagt saker jag inte hade sagt, säger Lina.

Vi sitter på läktaren i Hägglunds Arena och vi träffar en mycket sympatisk och avslappnad hockeyspelare som öppenhjärtigt berättar om sig själv. Hon gör ingen hemlighet att hon besitter en utpräglad vinnarinstinkt och att det i stridens hetta då och då kokar över. Då gäller det att lägga band på sig, men i övrigt tycker Lina att det är viktigt att visa känslor.

– Ibland tycker jag att det är lite för mesigt. Och så länge man inte gör dumheter är jag som bäst när jag är lite förbannad.

Den heta och talangfulla forwarden fick många att höja på ögonbrynen när hon inför förra säsongen skrev på för ö-viksklubben. Linköping, Göteborg, Leksand och HV 71 hoppades på hennes namnteckning, men valet föll på MoDo.

– Det ångrar jag inte och att laget då hade gjort en mindre lyckad säsong var inget som skrämde mig. Jag kände att jag kunde utvecklas och ta nästa steg i MoDo och det var den främsta anledningen till att jag flyttade norrut.

Spelsinnet och förmågan att spela fysiskt anser hon vara hennes bästa egenskaper samt den utpräglade viljan att vinna oavsett om det handlar om träning eller match. Under sin uppväxt spelade hon, som många andra, även fotboll och hon har också ägnat fritid till simning, tennis och friidrott.

Tillfällen då vinnarinstinkten innebar en eller annan incident.

– Ja, det måste jag erkänna. Visst hände det att mina föräldrar fick rycka ut för att lugna ner mig, berättar Lina med ett leende.

Såväl hennes syster som mamma och pappa har hockeykarriärer i Skövde IK bakom sig. Nu följer de Linas satsning med stort intresse och centerforwarden, som svarade för 30 poäng förra säsongen, drömmer om ett framtida SM-guld, damkronornas comeback i A-gruppen och så småningom en OS-medalj.

Det närmaste siktet är att i MoDo-tröjan göra fler än 14 mål och 16 målgivande passningar.

– Vi är snäppet bättre än förra säsongen. Det borde innebära att vi blir jobbiga att möta, säger Lina Ljungblom.

En kommentar som disciplinnämnden definitivt inte kan ha några synpunkter på. Och som låter som ljuv musik i öronen på tränaren och sportchefen; Björn Edlund:

– Hon är extremt rivig och har en vilja av stål. 

Namn: Lina Ljungblom​.

Ålder: 20 år.

Familj: Mamma Lotta, pappa Anders, storasyster Amanda, 25.

Bor: I lägenhet i centrala Örnsköldsvik.

Aktuell: Stekhet centerforward i MoDo Hockey.

Dela med dig av denna artikel på: