Du är här

2021-08-28 - Nyheter/Reportage

Sensommar i trädgården

Äntligen får alla som odlar lön för mödan, tomater mognar, blommor blommar och gurkor växer så det knakar. Hos Lisa Falck i Gottne smyger katter i rabatter där ätbart och blomsterprakt samsas om utrymmet.

Efter lång tids distansarbete och en skön semester blev saknaden för stor. När det dessutom dök upp bilder på nyskördad majs i instagramflödet, ja då gjorde vi slag i saken, packade med oss nybakad äppelkaka och drog till Gottne för att hämta lite trädgårdsinspiration.
Där, i en röd stuga, bor 7ans medarbetare Lisa Falck med sina katter Kompis och Knaster. På bron står en korg med dagens skörd, några tomater, tre zucchinis och en gyllengul majskolv.
– Det är första gången jag odlar majs och det var mest en kul grej, säger Lisa. Jag läste att det skulle vara svårt och krävas mycket jobb men det gick och nu har jag skördat en och har flera på gång. Den här kommer jag nog att grilla.
Den lyckade majsodlingen har gett mer-smak och inför nästa sommar planerar Lisa för fler rabatter i den lilla trädgården som vuxit fram runt stugan.
– Jag flyttade in här för fyra år sedan, då bodde jag i lägenhet på vintrarna. Det här är första året som jag bor året runt och med pandemin och mer tid hemma har mitt intresse exploderat.

Överallt bland blommorna surrar humlor, fladdrar fjärilar. Här och var står solrosor som självsått sig, några av dem har nått hisnande höjder.
– Jag tycker om att blanda blommor med ätbart så här växer zucchini och broccoli bland blommorna. Det får gärna vara vildvuxet, jag har inte så mycket tanke bakom utan är mer som en duttare. Jag väljer blommor jag tycker är fina var för sig och så blir det som det blir.
Broccolin har levererat den här sommaren, den förväller Lisa och lägger i frysen. I växthuset frodas tomater, chili, gurka och paprika.
– Och en melon! Jag fick frön från en vän och satte för kul och så blev den så här fin. Chilin torkar jag och det blir en del tomatsås och inlagd gurka också.
Blommorna kommer också till nytta. Lisa gör ringblomssalva av blommorna som har läkande egenskaper. De får dra i olja och sedan blandas de med bivax och lavendel.
– För att det ska komma fler blommor behöver jag plocka regelbundet så jag binder buketter och ger bort till grannar och föräldrar. Jag har även sålt några, det får ju inte plats hur många som helst inne i stugan.

Katterna Kompis och Knaster strosar omkring på gården. Ena stunden rullar sig Kompis i gräset för att snart smyga in i en rabatt medan Knaster jagar efter något en bit längre bort. En fjäril kanske eller sin egen skugga.
– Trädgårdsarbetet är meditativt för mig, säger Lisa. Jag tycker om jobbet det medför, att hålla undan ogräs och att vattna.
Regnet hänger i luften men vi hinner avnjuta äppelkakan i trädgården innan det börjar falla. Lisa samlar ihop några redskap medan vi packar in oss i bilen och vinkar hejdå. Smaken av sommar tar vi med oss och sparar till mindre soliga dagar.

Dela med dig av denna artikel på: