Nyheter/Reportage

RECEPT: Goda grillade tillbehör!

En välhängd köttbit i all ära – grilltallrikens tillbehör är minst lika viktiga. Det vet Richard Sångkock som bland mycket annat älskar att lägga en smaskig zucchini på glöden.

Det för dagen gnistrande havet ligger bara ett kraftlöst stenkast från tomten vid Hummelviksstrand där Richard Norberg sedan åtta år tillbaka har sin sommarstuga. Bredvid altanen står, som man nästan förväntar sig av en passionerad kock med respektabla 33 år inom yrket, en gedigen köksö som i tv skulle passa utomordentligt väl som rekvisita i vilket inspirerande matprogram som helst. 
– Tjusningen med att grilla är att man får vara ute. Plus att det inte är så noga, man kan slänga grejerna lite hit och dit. Slafsa på, säger Richard glatt och vänder en fräsande zucchini på sin Webergrill.
För ö-viksborna mer känd som Richard Sångkock har han serverat otaliga lunchgäster i sin restaurang på övre sidan stan. Nu är det semester som gäller. 
– Då blir det mycket grillning här ute. Oavsett grillar vi alltid aubergine och zucchini – rejäla skivor som går utmärkt att äta i stället för kött. De är favoriterna, bara att lägga på, ge ordentlig grillyta och sen på med salt, peppar och olivolja efter att du tagit upp dem. Eller citron, de suger åt sig av allt man lägger på.
Saftig zucchini och möra köttbitar till trots är grilltallrikens tillbehör minst lika betydelsefulla, menar Richard. Om inte mer. 
– Tillbehören är jätteviktiga, det är ju egentligen de som ska smaka. Grönsaker är svingott. Som sparris, de är bara att grilla som de är, ta upp och smaksätta med olivolja och citron eller med det du tycker om. Grillar du paprika är ett tips att ta bort skalet och grilla igen, det ger mer sötma och tryck. Filead paprika går också att köpa direkt.

På Richards grill trängs snart både sparris och paprika med majs, endiver, tomater och rabarber. Det sistnämnda huvudingrediensen i en av de tillbehör Richard uppfunnit för Semestertidningens och 7ans räkning och i dag är på plats för att tillaga. 
– Salsa är särskilt gott till en köttbit, den blev jättegod när jag provlagade häromdagen. Den ska grovhackas, en salsa behöver inte se ut som i burk. Se till att grillen är het när du grillar grönsakerna, jag brukar ta ganska mycket kol och briketter och blanda. Nu är det hett så att salsan ska få färg och attityd.
Det som ligger på grillen hamnar efter hand på en avsmakningstallrik. Däribland en riktigt angenäm och knaprig endiv insmord i salt och olja.
– Jaså, du gillade den? Kul, det är första gången jag grillar det. 
En majskolv med honung faller också i smaken.
– Egentligen gillar jag inte att söta upp saker men honung är en härlig smak. Ge kolven lite färg först, sen kan man gegga runt den i honung och salta. Ett generalfel är förresten att man saltar för lite. Ett annat att man tar fram köttet direkt ur kylen, lägger du på det på en stekpanna eller grill dör värmen direkt. 

Richard tar fram en plåt och stansar ut runda ringar i smördeg med hjälp av två glas i olika storlekar. Det är dags för voulaventerna som snart ska grillstekas över glödbädden. 
– Nu gäller det att vara med, annars blir det fort svart. 
Tillbehören är tänkta som försnacks. Som smaksättare till en huvudrätt bjuder Richard på receptet till sin egen grillsås, baserad på de örter som finns till hands i den intilliggande odlingen.
– Den här grillsåsen har blivit som en grej hos oss, den passar till precis allt. Gör den dagen innan så att alla örter kommer till sin rätt. Örterna kan bli olika varje gång, allt från ruccola till gräslök till persilja. Och mynta, jag älskar mynta.

Grillad Rabarbersalsa
• Några rabarberstjälkar, skala om det behövs
• 1 gul paprika, halverad och urkärnad
• 1 gul lök, skalad och halverad
• 1 röd chili
• ett par vitlöksklyftor, skalade
• ett par tomater, halverade
• en citronhalva
Grilla alla grönsaker ganska hårt så att de får bra med färg. Hacka sedan upp allt i tärningar och lägg i en kastrull (utom citronen). Låt koka ihop en stund och smaka av med salt och pressad saft från den grillade citronen.

Hummelviksstrands Grillsås
• Grekisk yoghurt
• Pressad vitlök
• Citronzest och pressad citron (eller lime)
• Hackade örter från kryddträdgården (mynta, oregano, persilja, timjan, basilika m.m.)
Smaksätt med salt och peppar från kvarnen.

Grillbakad Volauvent med Västerbottenost & gräslök
• Smördegsark
• Västerbottenost
• Hackad gräslök
• 1 ägg, uppvispat
Stansa ut ca 5 cm rundlar av smördegen. Gör ett mindre hål i hälften av degarna och lägg dem på de hela degarna. Stansa ut voulaventerna och bygg upp en sargkant. Pensla knytena med ägget. Grilla sedan dessa på en smord plåt med grillocket på i en riktigt het grill. När volauventerna lyft sig, lägg i en lagom bit ost och fortsätt grilla en stund så att osten smälter. Strö över gräslöken."Jag köper färdig smördeg, det är skitenkelt. Gör man egen måste det kavlas och hållas på", säger Richard.

Publicerat