Nyheter/Reportage

Världens största fågel bor i Gerdal

Den kan inte flyga men är likväl världens största fågel. I vilt tillstånd hittar du den i Afrika – men för dig som tycker att den resan känns för omständlig finns faktiskt de långbenta, fjäderprydda kreaturen på betydligt behagligare avstånd.

Närmare bestämt efter 20 minuter i bil rakt västerut från Örnsköldsvik. Här, på Strutsfarmen i Gerdal, har Mona och Niklas Persson fött upp strutsar sedan 1995 och i dag huserar ett 40-tal i tre större hagar som omsluter familjens restaurang – vars meny består av struts, struts och ännu mer struts.
– De älskar besökare, säger parets dotter Myra som nyligen anställts på heltid och, eftersom föräldrarna endast bor 500 meter därifrån, under hela sin uppväxt haft strutsar inpå husknuten. 
Vilket märks tydligt när 7an är på plats; när vi rör oss längs tomten och dess mysiga trädgård följer strutsarna alltjämt med från andra sidan stängslet, tysta och nyfikna.
– De är fascinerande att se på, samtidigt som storleken är respektingivande. För besökarna blir det nästan en skräckblandad förtjusning, säger Mona.

Niklas är dock noga med att påpeka att Strutsfarmen inte är någon djurpark, reglerna för hur de ska skötas och skyddas är strikta. Att se dem på lite avstånd går däremot bra och för den vetgirige matgästen har Mona, Niklas och Myra mycket strutskunskap att dela med sig av mellan måltiderna. Visste ni exempelvis att strutsar i brist på tänder sväljer småsten för att mala sin mat? En vuxen struts har cirka ett kilo i sin mage.
– Och att de skulle stoppa huvudet i sanden är bara en stor missuppfattning, säger Myra.
Snart blir det som vanligen återigen tillökning på farmen. I kycklinghuset, som syns om du tar en promenad längs familjens ännu inte helt färdigställda konststig, väntar nyvärpta ägg på att kläckas. Till senhösten flyttar de sedan in i ungdomshagen. 
– Det är lite pyssel att hämta ägg, kläcka och ta hand om småkycklingarna. Men sedan reder de sig mest själva, säger Mona som hoppas att sommaren blir minst lika bra som den förra.
– Den var fantastisk, men med den andra vågen blev avbokningarna många. Nu märker vi att det börjar röra på sig igen. 
De gäster som är sugna på en strutsexplosion till flerrättersmeny gör bäst i att "paxa", som Mona kallar det, ett bord några dagar innan besöket – samtidigt som den strutsälskande restaurangfamiljen under sommarperioden också tillhandahåller en drop in-meny.

Länkar
Publicerat