Samhälle

På kurs mot Ulvön igen

Efter en inställd sommar skjutsar Höga Kusten-båtarna återigen turister till och från Ulvöhamn.– Det känns jätteroligt och vi ser ljust på framtiden, säger bolagets företrädare; Peter Sundqvist.

I närmare 50 år har det lilla familjeföretaget med säte i Ullånger, varje sommar, trafikerat Ulvön. Men med undantag av sommaren 2020 då Corona-pandemin innebar restriktioner och HK-båtarna valde att ställa in hela säsongen.

Men sedan den 1 juli är turen Ullånger-Docksta-Mjällomslandet-Ulvöhamn åter verklighet och det är såväl företaget som besättningen och passagerarna glada över.

Dessutom har det fina och välvårdade gamla fartyget från 1908 fått ytterligare ansiktslyftningar. Det är mer eller mindre en nyrenoverad båt som nu är i trafik.

– Vi har rivit ut allt och byggt nytt. Hon var nyckelfärdig redan inför fjolåret, men då blev det ju som det blev och vi fattade beslutet att ställa in. Men nu har vi satsat ännu mer och rivit ut och byggt nytt även på övre däck, berättar Peter Sundqvist.

Det 113 år gamla fartyget har kapacitet för 200 gäster och brukar en vanlig sommar skjutsa närmare 15 000 passagerare till och från ”Bottenshavets Pärla”.

Eftersom premiärturen i år blev för-senad på grund av pandemin räknar Peter Sundqvist inte med att nå den siffran och dessutom har företaget bestämt sig för vissa restriktioner för att gästerna ska känna sig trygga.

Peter Sundqvist är glad och upprymd över MF Kusttrafiks comeback:

– Vi har en positiv inställning och tror på en bra sommar. Fram till den 22 augusti kör vi och jag vill verkligen hälsa alla välkomna ombord. 

Publicerat