Samhälle

Glädje över nytt katthem

"Jag känner mig som i ett lyckorus", säger Karoline Bergström, ordförande i Djurskyddet som precis öppnat upp portarna till ett efterlängtat katthem.

Antalet hemlösa katter omhändertagna av Djurskyddet Örnsköldsvik ökade i fjol explosionsartat i kommunen. För den ideella organisationen har behovet av ett katthem varit stort och tack vare bidrag och gåvor från privatpersoner har en sådan nu kunnat öppna i Lunna.
– Jag känner mig som i ett lyckorus, vi har kämpat oerhört för detta, säger ordföranden Karoline Bergström. Vi har ett antal jourhem hos privatpersoner men klockan 23 på en lördag är det svårt att vara redo. 70-80 procent av katterna är också förvildade och rädda, med ett katthem kan vi rehabilitera dem på bättre sätt. 
I katthemmet, uppbyggt att likna vanlig hemmiljö, finns 35 platser. En rehabilitering kan ta mellan två veckor till några månader och därefter säljs katten till nya ägare. Ett nollsummespel efter chipmärkning och kastrering.
– Vår ekonomi baseras på folks goda vilja. Vi kämpar för att kommunen ska förstå vilken samhällsnytta det är att på ett år ta emot över hundra katter. Folk tror att det här är ett storstadsproblem, men det finns bokstavligen runt knuten i hela Örnsköldsvik.

Publicerat