Du är här

2021-07-01 - Utställning
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

The Thin Blue Line

Pandemin satte stopp för Lena Magnussons utställning i fjol sommar, men nu är det dags att ställa ut i Brynge konsthall – med fokus på blått.

Lena Magnusson är tillbaka vid sina rötter. Efter tio år i Norge, ett år vardera i Hong Kong och på Bali, och 14 år i Sydafrika har hon flyttat hem till barndomshemmet i Domsjö. Hon kom redan i fjol, men utställningen som hon tänkte visa upp – ”Metamorfosis” – är försvunnen.
– Jag kom med näst sista planet från Kapstaden innan lockdown i Sydafrika. Jag åkte hem för att min mamma, som bodde på äldreboende, dog i covid-19, berättar Lena.

Konsten som hon skulle ställa ut på Brynge konsthall lämnade hon ifrån sig redan i januari 2020 men på grund av pandemin kom den aldrig till Sverige. Grafikern, tecknaren och objektmakaren Christer Carlstedt fick med kort varsel hoppa in och ställa ut i Brynge, vilket visade sig bli hans sista utställning.
I stället för ”Metamorfosis” visar Lena Magnusson nu upp ”The Thin Blue Line”, med en mängd verk hon gjort under det senaste året.
– Det är ett helt annat uttryck som kommit fram under coronaåret, ett märkligt år där konsten har hållit mig sällskap. Separationen från mina tre biologiska söner och min adoptivson som blev kvar i Sydafrika har sporrat kreativiteten och uttrycket. Jag har målat som bara den, det har hållit mig ”sane”.

Lena berättar att hon främst hittar inspiration i naturen, men också i sina fritidssysselsättningar – yoga och att umgås med människor.
– Yogan har en stor del i mina penselstreck. Jag hämtar också inspiration ur sagor, förklarar Lena, som själv gjort en sagobok – barnboken ”Lilla Om”.
– En filosofisk barnbok om hur vi alla hänger ihop på något sätt.

Efter flytten från Sydafrika hem till Domsjö arbetar Lena som högstadielärare på Bjästaskolan samtidigt som hon är yogainstruktör. Hon har också arrangerat yogaresor till Kapstaden, där hon även drev företaget Art Sense.
– Jag jobbade med upcoming artists och ordnade utställningar i kontor och andra arbetsplatser, där jag bytte ut konsten var tredje månad. Det var väldigt uppskattat.

The Thin Blue Line öppnar nu på lördag 3 juli och visas sedan fram till söndag 1 augusti. Öppet lördagar och söndagar 11-15 och onsdagar 16-20. Samma tider som caféet i Alberts Bod kommer att ha öppet, så det finns alltså möjlighet att både se på konst och få sig något gott att fika.

Dela med dig av denna artikel på: