Näringsliv

Dialogträffar öppnar upp för fler lokala leverantörer

Kommunen vill få fler lokala leverantörer och producenter att delta i upphandlingar. Tillsammans med Företagarna har kommunen därför under våren bjudit in ett antal olika branscher till dialogträffar inför kommande upphandlingar.

Som en del i satsningen Företagens framgång, vill kommunen ta reda på mer om hur företagens utmaningar och behov ser ut. Och se hur kommunen kan förbättra möjligheterna för att få fler att delta i upphandlingar.

—Det här är ett bra tillfälle för oss att träffa våra företagare, svara på frågor och delge information om upphandlingsförfarandet, som ibland kan upplevas som svårt och komplext. Vi får även en möjlighet att genom dialog och kunskapsutbyte själva lära oss mer och få en större förståelse för det lokala näringslivets förutsättningar. Och hur vi kan utveckla vårt arbete med upphandling och eliminera onödiga hinder, säger Jens Hannemann, upphandlingschef Örnsköldsviks kommun.

Livsmedel, åkeri, ventilation, bygg och entreprenad är några av de branscher som man hittills deltagit i träffar med. Branscher där produkter och tjänster kommer att upphandlas eller där man vill nå helt nya potentiella leverantörer. Utifrån de dialoger som genomförts har kommunen samlat kunskap som bland annat kommer användas till större och mindre justeringar vid kommande upphandlingar. En av de större förändringar som ska genomföras, kommer från ett dialogmöte med speditionsbranchen och deras organisation Sveriges Åkeriförening.

—Vi har länge funderat på hur vi kan sätta relevanta hållbarhetskrav kopplat till bland annat miljö och arbetsvillkor, utan att dessa blir allt för svåra att uppnå för anbudsgivarna. Dialogen med åkeriföreningen gav oss de verktyg vi behöver och framåt kommer vi att använda oss av krav på Fair Transport eller likvärdiga villkor i våra transportavtal. Med detta hoppas vi kunna bidra till att vi får en renare transportkedja med låga utsläpp, så att vi tillsammans kan arbeta effektivt mot målen i Agenda 2030, säger Jens.

Genom att öka kunskapen om offentlig upphandling och ställa krav som går att uppfylla är förhoppningen att fler vill och vågar vara med vid anbudsförfarandet.

—Träffarna vi har haft har varit mycket lyckade. Det är tydligt att kommunen, tillsammans med företagen, vill hitta gemensamma vägar för att göra lättare för fler små lokala företag att delta i upphandlingar. Vi planerar redan nu inför fler träffar med fler branscher under hösten, säger Eva-Karin Öhman, Företagarna Örnsköldsvik.

Publicerat