Musik

Veckans platta och vinylklassiker

Birgit Minichmayr ”As An Unperfect Actor” och Joni Mitchell ”Blue”.

Veckans platta
Birgit Minichmayr ”As An Unperfect Actor”

(ACT Music)

Birgit Minichmayr är en österrikisk skådespelerska som bland annat medverkade i den fantastiska filmen ”Der Untergang” (2004) och som belönades med Silverbjörnen på Berlins Internationella Filmfestival för bästa kvinnliga huvudroll i ”Alle Anderen” (2009), på svenska ”Du och jag”. Nu har Minichmayr släppt sitt första musikalbum – nio kompositioner där den tyske pianisten Bernd Lhotzky har tonsatt sonetter av William Shakespeare. Att det blev just Birgit Minichmayr som skulle sjunga dem var inget konstigt, hon har som medlem i Burgtheater Company i Wien spelat flera av Shake-speares mest kända verk.
Av Shakespeares 154 sonetter handlar de första 126 om en ung man, och temat är främst kärlek. Åtta av de nio spåren på albumet kommer från dessa sonetter, men inledande ”My Mistress’ Eyes” hör till sonetterna om ”The Dark Lady” som Lhotzky gjort till en tango. Han säger själv att han tittat på vad Shakespeares korta berättelser försöker berätta och utifrån detta tonsatt dem. Resultatet är ett varierat album som i huvudsak har tongångar i moll, förutom ”Mine Eye Hath Played The Painter” som är riktigt munter.
Förutom Lhotzky på piano kompas Minichmayr av München-kvartetten Quadro Nuevo på ett mycket elegant och finstämt sätt. Mulo Francels kontrabasklarinett är härlig att höra på bland andra ”When Most I Wink”.

 

Vinylklassikern
Joni Mitchell ”Blue”

Joni Mitchells fjärde studioalbum firar i dagarna 50 år och en titt i musikmagasinet Rolling Stones senaste lista över 500 bästa plattorna genom tiderna visar att ”Blue” ligger på tredje plats, endast slagen av ”What’s Going On” med Marvin Gaye (också från 1971) och The Beach Boys ”Pet Sounds”, men före Stevie Wonders mästerverk ”Songs in the key of life”.
Joni Mitchell skapade ett album med tio personliga och mycket nakna låtar där olika relationer står i centrum. Här finns bland annat ”My Old Man” som handlar om hennes förhållande med Graham Nash, ”A Case Of You” om relationen med Leonard Cohen, ”This Flight Tonight” om James Taylor och ”Carey” om förälskelsen med en kock från Kreta. Även om James Taylor och Stephen Stills hjälper till lite på gitarr och bas så är det här Joni Mitchells album helt och hållet, med sin känslofyllda röst som hon gärna hoppar mellan oktaverna med.
77-åriga Joni Mitchell har släppt 19 studioalbum men ”Blue” är hennes största. Hon sa själv till Rolling Stone 1979: ”Det finns knappast en oärlig ton. Under den perioden av mitt liv hade jag inget som skyddade min person. Jag kände mig som en cellofanförpackning på en cigarettförpackning. Jag kände att jag absolut inte hade några hemligheter från världen, och jag kunde inte låtsas vara stark ­– eller att vara lycklig.”

Publicerat