Du är här

Semesterpratare 20 juli: Mona M Hallin
I mitt sommarprat kommer jag att berätta om hur miljö- och klimatengagemanget fick mig att lämna en trygg stadstillvaro, omskola mig till trädgårdsdesigner och helt ställa om mitt liv. Långt ute på landet startade jag B&B, andelsjordbruk, odlingar och skaffade djur för självhushåll tillsammans med min man. Följ med och låt dig inspireras!
Lyssna på Semesterpratarna på Radio Nolaskogs.
Katarina Sundelin, född och uppväxt i Örnsköldsvik. Sedan 13 år bor jag i byn Sakajärvi utanför Gällivare. Där får jag inte bo kvar. Jag kommer att tvingas bort från mitt hem och mina marker på grund av en gruva. Jag berättar ytterst kort om delar ur mitt liv, samt hur det går till, känns och vilka tankar som dyker upp kring en påtvingad flytt.
Maria Boström, redaktör för tidningen Nordsverige. En landsbygdens jakt på nyheter och ett och annat storvilt. En humoristisk skildring från min vardag som landsbygdsreporter som tar sikte på hur arbetet rent praktiskt kan komma att genomföras och därifrån kliver vi ut på andra jaktmarker där siktet verkligen kommer till användning.
Jag heter Anders E Johansson, vd för Polarbröd, född och uppvuxen i Kroksta. Mitt semesterprat handlar om chocken och sorgen när familjeföretaget Polarbröds bageri i Älvsbyn brann ner och hur vi hittade kraften att resa oss ur askan. Jag kommer även dela med mig av en del insikter om ledarskap och hur hållbarhet varit en röd tråd i mina karriärval.
”Små korta snabba steg”, så har min pappa beskrivit min framfart. Jag älskar rörelse och det som är nytt, men det har en baksida. Tillsammans tar vi en resa tur och retur in i den berömda väggen. En resa som börjar i högt tempo med stopp i världens alla hörn, och slutar i ett eget företagande med fokus på att stanna upp och hinna njuta. Följ med!
Jag heter John-Erik Sturesson, pensionerad EFS-predikant och präst, bosatt i Köpmanholmen. I mitt prat kommer jag att ta upp att livets tillfälligheter för en människa ofta blir ett starkt vittnesbörd om Guds närvaro och ledning. Som förkunnare och präst i över 60 år har livet fyllts med dessa ”tillfälligheter” i vilka Gud har visat sin praktiska närvaro!
Jag är klassiskt utbildad dirigent och musiker. I mitt semesterprat kommer jag att tala om resan från dragspelet till dirigentpulten, hur det är att driva stora konsertprojekt i hamn, fascinationen över robotar och en musiksmak som går från medeltida till metal.
Jag kommer att berätta om min livsresa från kronotorpet i Selstadammet, Anundsjö, i handikappomsorgens tjänst, till bergslandet Bhutan, via Stockholm, USA och S:t Petersburg. Lyssnarna kommer också att få ta del av mina erfarenheter av film, teater och musik. Dessutom bjuder jag på hur livet kan te sig som förälder till ett svårt handikappat barn.
Detta semesterprat kommer handla om två jubilarer, en 50-åring och en 100-åring. 50-åringen är jag och jag kommer prata om val, ansvar och hur jag väljer att försöka hantera de utmaningar som livet erbjuder. Men det kommer också att få handla om möjliggörare och viktiga människor och inte minst om 100-åringen.
Mår jag bra, går det bra!
Nästintill dagligen matas vi med vikten av fysisk träning, rätt kost och sova rätt antal timmar. Hur ofta pratar vi om det som händer när du optimerar din mentala hälsa & när vet jag att jag faktiskt gör framsteg?! Det kommer bjudas på både nya och gamla erfarenheter från diverse tävlingsmoment under livet som elitidrottare men även senaste Mästarnas Mästare.
Före detta Dombäcksjänta, bor sedan drygt 50 år i Malmö. Här har jag haft min musiker- och pianopedagogiska yrkesbana samt min man, mina två barn och fyra underbara barnbarn. Jag ska berätta om hur jag, uppvuxen på Dombäcksåkern nära Husum, blev musiker och Malmöbo. Det är förunderligt att få följa med i livets labyrint, tillfälligheterna gör livet eller?
Mårten Eriksson, 52 år, uppvuxen utanför Domsjö och bosatt i Stockholm sedan 2002. Har jobbat som låtskrivare och musikproducent med många låtar i bland annat Melodifestivalen samt många samarbeten med både svenska och internationella artister. Kommer att prata om mina år i musikbranschen och hur jag som 38-åring blev amfetaminmissbrukare och min resa tillbaka till ett drogfritt liv.
Mitt namn är Martin och jag har fått förmånen att prata och spela bra musik för er. Det kommer att handla om mitt liv som innebandyspelaren från Örnsköldsvik som tog steget från gympasalar i Själevad till proffsliv i Schweiz och spel i svenska landslaget. Vad gör jag idag? Hur ser livet ut efter en elitkarriär? Väl mött i sommar.
Vänsterpartist, fritidspolitiker, fotograf och filmskapare. Naturälskare som cyklar året runt och springer - hälsosamt och gratis! Älskar att läsa, det är som att flyga och resa gränslöst till oupptäckta världar. Jag berättar om varför jag flyttade till Sverige, varför jag blivit fritidspolitiker och om mina planer för framtiden som 31-årig kvinna.
Bengt Isaksson, 57 år, bor och arbetar i Örnsköldsvik. I mitt semesterprat kommer det att handla om mig, mitt stora intresse för musik och när jag fått arbeta med musik på något sätt. Musik är som andning för mig, väldigt svårt att leva utan. Jag kan hålla andan ett tag men ganska snabbt inser jag att jag måste få luft och spelar då gärna någon av mina favoriter.
Anders Byström, 43 år från Örnsköldsvik och numera landslagschef för Sveriges längdskidlandslag som tog 7 medaljer vid vinterns VM i Oberstdorf, berättar om sin kärlek till hemstaden och många av de platser i kommunen som har och har haft en stor plats i hans hjärta.
Att välja musik som man vill att andra ska upptäcka är svårt, särskilt med tanke på att det finns så oerhört mycket musik, och alldeles för lite tid för att hinna spela allt man vill. Så i mitt program blir det minimalt med prat till förmån för musiken, som kretsar kring Esbjörn Svensson och ett tyskt jazzskivbolag.
”Tjenare, är det aktivisten?” Det där var en mening som fastnade hos mig. Aktivisten, jag? Hur kunde det bli så, att jag helt plötsligt kallades för en aktivist?
Jag heter Sandra Sörlin och mitt semesterprat kommer att handla om landsbygden. Mitt perspektiv utgår från den fantastiska, men aningen bortglömda, del av kommunen som är mitt hem.
Marie Edström, präst i Örnsköldsvik. Mitt semesterprat kommer att handla om varje förälders värsta mardröm, barncancer. Som 7-åring drabbades min dotter av leukemi och jag kommer att berätta om hur det är att så tydligt bli medveten om livets gåva och gräns. Om att kastas mellan tvivel och tro, förtvivlan och hopp. Min berättelse börjar i New Orleans och landar hemma på Varvet.
Född och uppväxt i den lilla byn Åbosjö i norra Anundsjö med planer på ett framtida skogsjobb men verkligheten ledde in mig på helt andra områden. Idag pensionär efter en lång bana inom bilbranschen. Jag kommer att ge dig glimtar från min livsresa, som förutom ett rikt och utvecklande arbete även ledde in mig i rollen som lekmannaförkunnare.