Du är här

2021-06-05 - Föreningsliv
"Vi vet att unga uppskattar att vi är på stan. Vissa kan till och med komma fram och säga: 'Tack för att ni finns'", säger Pernilla Grundström från det mobila fritidsteamet, här tillsammans med kollegan Sonja Sjölund och fältarna Annica Larsson och Anette Nordström. Foto: Håkan Nordström

Föreningar på stan

Vuxnas närvaro ger tryggare utemiljöer för unga. Till nya Nattvandrarna bjuds föreningarna in att hjälpa till – mot ekonomisk ersättning.
– Den här idén gynnar alla, säger Pernilla Grundström från mobila fritidsteamet.

Det har varit lite si och så med uppslutningen till Vuxna på stan, vilket har fått BRÅ Örnsköldsvik att tänka nytt. Nu välkomnas kommunens föreningar, av vilka de med barn- och ungdomsaktiviteter prioriteras först, till det nya Nattvandrarna. Uppdraget är att kvälls- och nattetid röra sig på platser där unga samlas för att finnas till hands, synas, prata och därmed bidra till tryggare och säkrare miljöer. En social och förebyggande uppgift som med nyordningen i sin tur innebär pengar in till föreningsverksamheten; en kväll med åtta till föreningen knutna vuxna och/eller vårdnadshavare kan exempelvis ge 4 000 kronor till klubbkassan.
– Den här idén gynnar alla och vi är jätteglada, säger den mobila fritidsledaren Pernilla Grundström. Det har aldrig varit speciellt många frivilliga tidigare, det här ger föreningarna stöd och vi som jobbat ett tag finns fortfarande med. Det ger något gott och man får något gott. 
Samtidigt, understryker kollegan Sonja Sjölund, behöver det finnas ett intresse i engagemanget.
– Så att man inte känner sig dittvingad, det märker ungdomarna direkt. Vi är ute för att samtala, vara en positiv förebild och se glädje i stället för bekymmer. Det kan finnas hög musik, alkohol och nedskräpning men vi står inte med pekpinnar utan skapar relation, som genom att bara fråga: "Hej, hur är läget, hur har ni det i kväll", säger hon.
Alla deltagare får låna jackor med trycket "Nattvandrarna" och inför varje kväll sker samling i Vardagsrummet för genomgång. Skulle något hända är det polisen eller sjukvården som kontaktas. 
Den första vandringen planeras till skol-avslutningen, hur är läget där?
– De sista åren har det varit ganska lugnt och lite uppdelat mellan högstadiet och gymnasiet, på gott och ont. I fjol var det en ganska stor fest på Nyänget och då var vi där. I år har vi inte hört något än, ungdomarna bestämmer sig ganska tätt inpå. Det beror på väder och vind och därför får en förening ibland vara beredd på ganska kort varsel, säger Pernilla Grundström.

Dela med dig av denna artikel på: