Musik

Veckans platta & Vinylklassiker

David Helbock ”The New Cool” & George Harrison ”Somewhere in England”.

Veckans platta
David Helbock ”The New Cool” (ACT Music)

Österrikiske pianisten David Helbock har lett flera grupper, bland andra Random/Control där trion gärna använde sig av många olika instrument, och som Helbock själv säger ”många noter”. Nu har han satt ihop en ny trio tillsammans med tyskarna Sebastian Studnitzky på trumpet och Arne Jansen, gitarr. Det är mer avskalat än tidigare, musik som till stor del är uppbyggd av känslor – som i Helbocks egna finstämda och melankoliska ”Hymn for Sophie Scholl”, den unga motståndskämpen som i Vita Rosen med fredliga medel bekämpade nazismen under andra världskriget, och som avrättades 1943, 21 år ung.
Hälften av de tolv spåren är egenskrivet av trion och i övrigt bjuder de på nya versioner av saxofonisten Benny Golsons ”I Remember Clifford”, Matt Dennis ”Angel Eyes” från 1946, ”Prelude in E-Minor” av Chopin och en låt av Helbocks gamla pianolärare, amerikanen Peter Madsen. Här finns också en överraskande version av Cyndi Laupers ”Time After Time”, omgjord till oigenkännlighet, och en drömskt svävande tolkning av Creams rockklassiker ”I Feel Free” från 1966.
Bäst är Helbocks egna ”Solidarity Rock”, ”Truth” – som tycks hämtad från någon deckarserie – och hyperaktuella ”Pandemic of Ignorance”. Helbocks piano-spel är finstämt och elegant, samtidigt nyfiket och sökande. Studnitzky imponerar också med sin förmåga att fräsa fram tonerna på sin trumpet. David Helbock The New Cool är absolut en cool jazztrio.

 

Vinylklassikern
George Harrison ”Somewhere in England”

George Harrison (25/2 1943 – 29/11 2001) släppte i juni 1981, för 40 år sedan, sitt nionde studioalbum och både albumet och singeln ”All Those Years Ago” gav honom hans bästa listplaceringar sedan 1973. Men det var en lång och krokig väg från de första inspelningarna i mars 1980 tills att plattan släpptes. Främst på grund av bråk med Warner Bors. Records som först inte ville distribuera plattan för att den inte ansågs ha tillräcklig kommersiell kapacitet. George Harrison gick med på att spela in nytt material och han tvingades även ändra utseendet. Istället för
Harrisons profil på en karta av Storbritannien (som du ser här) blev det ett intetsägande omslag med Harrisons porträtt mot en trist stenvägg.
”All Those Years Ago” var för övrigt tänkt som en låt på Ringo Starr-albumet ”Stop and Smell the Roses”. Men när John Lennon mördades utanför sitt hem 8 december 1980 beslöt sig George Harrison för att skriva en ny text till låten, tillägnad hans gamla Beatles-kollega. Han behöll Ringo Starrs redan inspelade trummor och bjöd in Paul och Linda McCartney för att sjunga i kören. Det blev första gången som Harrison, McCartney och Starr var med på samma inspelning sedan Beatles ”I Me Mine” från 1970. Låten låg tre veckor på andraplats på US Billboard Hot 100, toppade Kanadas RPM singellista men orkade bara upp till 13:e plats på den brittiska singellistan.

Publicerat