Skola & utbildning

Redo för floristyrket

De har gjort halva sin gymnasietid i pandemin med allt vad det innebär. Floriststudenterna Emelie, Isabel och Natalie har en vecka kvar till student och en annorlunda slutexamination bakom sig.

Om det hade varit som vanligt skulle examinationen för floriststudenterna på Praktiska gymnasiets hantverksprogram inneburit en resa till Uppsala för att avlägga slutprov för yrkesbeviset. För Emelie Eriksson, Isabel Åhrström och Natalie Hardstaff är det inte mycket som varit som vanligt under andra halvan av gymnasietiden.
– Jag tycker att det gick bra att komma in i rutinerna med distansstudier men visst har det funnits nackdelar, som när läraren varit upptagen med andra i separata meetklassrum just när man behöver hjälp, säger Natalie.
– I början var det roligt att få vara hemma men det blev tråkigt efter ett tag att inte få träffa kompisarna, inte röra på sig som vanligt och sitta mycket vid datorn, säger Isabel.
Yrkesbeviset går hand i hand med floristelevernas gymnasiearbete och blir en avslutning på tre års studier där många olika kunskaper och kompetenser testas av externa granskare. Provet består av två delar, en praktisk och en teoretisk.
– Utifrån ett case med en fiktiv beställare och ett tema ska vi göra arrangemang och redogöra för våra val, säger Emelie. Vi ska bland annat redovisa skisser, färgkartor, kalkyler, materialförteckningar och teknikval.
Slutprovet pågår under tre dagar med en förberedelsedag, en sju timmar lång dag för praktiskt utförande och en sista dag med redovisning, granskning och till sist besked om eleverna klarat provet eller inte.
– Det var verkligen nervöst men vi hade pratat om att oavsett vad som händer, om någon inte klarar sig, så finns vi där för varandra och peppar, säger Natalie. Även om du inte klarar yrkesbeviset får du jobba som florist men det ger en något högre grad, följt av gesäll- och mästarbreven.

Tre helt olika case visualiserades under provdagarna. Isabel valde bröllop med vintage-tema där hon bland annat dekorerade stommen till ett paraply med blommor i ljusa färger.
Emelie valde ett tema inspirerat av designern Carl Malmsten där utmaningen var att följa hans form- och miljötänk.
– Jag fick inte använda något som var plast- eller oljebaserat så oasis gick bort och även plastsnöre och lim, säger Emelie. Jag klädde bland annat en stolsrygg inspirerad av hans pinnstolar.
För Natalie var det självklart att välja ett case kopplat till begravning där hon skapade en urndekoration och en begravningsbukett.
– Jag tycker om begravningsbinderier och utmaningen för mig var att binda buketten så att den skulle klara att stå på sina stjälkar i minst tre timmar. Eftersom jag älskar skogen hämtade jag inspiration därifrån.

För granskningen fanns två representanter från FYR med via länk tillsammans med läraren Annelie Lundblad och ytterligare en etablerad florist. Det var tre glada och rörda tjejer som alla fick godkänt.
– Först tänkte jag att det inte var sant eller att de skojade eftersom jag visste att jag kanske hade gjort några fel, säger Isabel. Det var en chock och allt släppte när vi alla var klara.
Nu väntar studenten för tjejerna och det är med blandade känslor de räknar ner de sista dagarna.
– Vi har ju levt majoriteten av våra liv i skolan så det har blivit en trygghet, säger Natalie. Nu har man rutiner men när jag vaknar upp 12 juni är jag ju arbetslös, förutom sommarjobbet på min praktikplats.
Även för Emelie väntar sommarjobb, i blomsteraffären i Junsele där hon sommarjobbat sedan hon gick i åttan och för Isabel blir det sommarjobb i en livsmedelsbutik. Det finns flera möjligheter att studera vidare inom olika inriktningar men just nu har ingen av dem planer på det.
­– Vi får se vad som händer, nu ska vi först göra sista veckan och fira studenten, säger Natalie. Vi kommer att ha en avslutningsdag tillsammans med Annelie för att få vara med varandra och så träffas vi ju alla på studentdagen så klart!

Publicerat