Du är här

2021-05-14 - Hus & Trädgård
Foto: Bjarni B. Jacobsen Fotografi

Blommande pelargoner

Många har börjat odla för första gången under coronapandemin. Blomsterfrämjandet ger här sina bästa tips för att dina pelargoner ska blomma länge.

Pelargoner är en av våra allra populäraste växter i Sverige. Det är också en växt som inte är allt för komplicerad och som svarar bra på skötsel och omtanke. Här får du 12 tips på hur du kan få dina gröna fingrar att växa och pelargonerna att blomstra.

1. Välj rätt pelargon
Det finns en stor bredd av pelargoner i Sverige, vilken du ska välja beror på hur du ska använda den. Här är en översikt över de vanligaste pelargonerna och hur du använder dem.

2. Plantera ut efter frost
Vissa pelargoner trivs ypperligt en tid på fönsterbrädan, medan andra mår bättre av att växa utomhus. Framförallt gäller det hängpelargoner och interspecifika som blir väldigt skräpiga inne. Alla pelargoner planteras ut först när risken för frost är över. Ibland står det att pelargonen bör härdas innan den planteras ut. Det betyder att växten under någon veckas tid får komma ut på dagen för att vänja sig vid sin nya miljö, för att tas in igen på kvällen inför natten. 

3. Använd bra jord
Använd en bra planteringsjord. Många trädgårdsbutiker säljer jordar som är speciellt framtagna för pelargoner, men vanlig planteringsjord fungerar lika bra. 

4. Tillräckligt planteringskärl
För liten jordvolym gör det svårt att lyckas med planteringen eftersom jorden torkar ut väldigt snabbt vilket leder till att växten inte får tillräckligt med vatten.
För en balkonglåda är en bra riktlinje 20 cm hög x 20 cm bred x längden. Om du upplever att din pelargon torkar ut för snabbt, plantera om den i större kruka!

5. Ta bort kragar
Innan pelargonerna planteras ut ska rotklumpen genomvattnas ordentligt, eftersom rötterna annars kan få svårt att få kontakt med den nya jorden. Har jorden hunnit bli torr kan man sänka ner hela krukan i en hink med vatten och vänta tills alla luftbubblor har kommit upp. En del pelargoner har plastkragar som sitter runt växten. Plastkragen ska tas bort innan plantering.

6. Plantera inte för tätt
Plantera pelargonerna så att de står en bit ifrån varandra. Det ger dem utrymme att växa och utvecklas. Lite luft runt plantorna är dessutom bra för att undvika uppkomsten av gråmögel.

7. Välj en ljus plats
Pelargoner trivs bäst i ett soligt och ljust läge. Ju soligare, desto bättre! De flesta sorter fungerar även i halvskugga till skugga men blommar då inte lika rikligt. Ett vindskyddat läge är att föredra och planteras den i en rabatt bör det vara väldränerat.

8. Symmetrisk planta
Det är naturligt för växter att växa mot ljuset, vilket kan göra att pelargonen med tiden blir lite obalanserad. Gillar du symmetri, rotera regelbundet krukan.

9. Så ofta ska du vattna
Pelargoner som står varmt och soligt mår bra av att vattnas varje dag. Några dagar utan vatten klarar de och de ska alltid vattnas först när jorden känns torr på ytan. Regnvatten fungerar bra att vattna med men under regniga perioder kan det bli onödigt blött för pelargonen. Ta då bort faten under krukorna så att överskottsvatten kan rinna undan.

10. Då ska du vattna
Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen men det fungerar också att vattna på kvällen. Mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet då avdunstar direkt.

11. Näring hela säsongen
Tillför näring i jorden så utvecklas pelargonen bäst. Enkla-ste sättet är att regelbundet vattna med en svag näringslösning. 
(1-2 ml flytande växtnäring/liter vatten.) Alternativt kan du tillföra långtidsverkande näring i jorden vid plantering, men var då observant på om pelargonerna verkar avta i växtkraft, då kan näringen i jorden ha tagit slut.

12. Blomma länge
Skapa förutsättning för pelargonen att blomma hela hösten genom att plocka bort vissna blomställningar och skaka bort de kronblad som fallit ner på underliggande blad.

Fler tips & idéer om pelargoner hittar du på Blomsterfrämjandets och Pelargonium for Europes hemsidor.

Dela med dig av denna artikel på: