Hus & Trädgård

Välj det större aggregatet

Bastukulturen har växt sig stark i Sverige och många väljer att bygga sin egen. Inte särskilt omständligt, men det finns saker att beakta.

Efter 70-talet förvandlades flertalet av de för decenniet populära hemmabasturna till förrådsytor – men nu är bastuglädjen definitivt tillbaka, berättar David Ögren, säljare på Nordemans Jern i Örnsköldsvik. Speciellt intresserade är kunderna av fristående, vedeldade bastur som passar perfekt att bygga under den tidiga sommaren – antingen helt själv från grunden eller med färdigritat och måttanpassat material.
– Vi märker att det blivit kultur igen och våren är alltid startskottet, många får energi att bygga en bastu till semestern eller hösten. Det är inte alls särskilt omständligt, säger David.
Med grundstenarna panel, isolering, lavar och fuktspärrar kan en sådan nästan se ut hur som helst, tänk dock på att varken ha för högt eller lågt till taket, du ska kunna gå upprätt men samtidigt spara på uppvärmningen. Och av största vikt är aggregatet.
– Om du tvekar mellan två storlekar för just din bastu, välj den större, du kommer bli väldigt irriterad om du inte får upp värmen ordentligt. Själv vill jag ha runt 60-70 grader och vatten för att få fukt – så att det blir så hett att du får den där känslan av att rysa när någon viftar med handduk – och har då aggregatet för liten effekt kyls det ner av vattnet. 

Installationsanvisningar och säkerhetsregler hittas hos leverantören, generellt gäller att ha ett rejält brandskydd mot golvet, gärna med plattor på fötter för ventilation. För friskt syre och trivsel bör luften i bastun bytas ut 5-6 gånger i timmen, oftast tas den in bakom aggregatet för att gå diagonalt och ut högt upp på väggen, vilket gör att den nedre laven blir svalare. 
– En variant i dag är att platsen för frånluften sätts lägre, det ger jämnare temperatur och en värmebesparing då luften blir varmare längre ner i bastun. 
Som fuktspärr, för att hindra väggfukt, rekommenderar David bastufolie. Förutom att den tål värme reflekterar den även tillbaka den. Bastustenar slits och ska bytas ut med jämna mellanrum. Olivinstenar, som i motsats till stenar från marken inte innehåller rostglatt järn, finns i handeln. 
– Felet många gör är att packa för tätt. Stapla luftigt för cirkulation runt stenarna så att mycket ånga alstras när du kastar vatten.
– Sen finns ju otroligt mycket häftiga grejer som ledbelysning för väggar och tak, dioder med effekter bakom aggregat och under lavar. Det roliga med att bastubada är också oljor och dofter, jag brukar alltid ha lite doft, som citrongräs eller den klassiska eukalyptus, säger David Ögren.

Tips från David

  1. Du sparar värme om du har ett förmak med flera väggar mot bastun, då kan luften tas in under dörren och frånluften släppas tillbaka dit förutsatt att förmaket har ventilation. Se till att lavarna har minst 1,5 centimeters mellanrum för ventilationens skull och tänk på att dörren ska vara utan lås och gå utåt om bastun måste utrymmas.
  2. Undvik fura till panelen. Det träslaget svettas på hela ytan och släpper länge kåda. Gran är klassiskt, samtidigt som asp och al har finare, slätare yta och mindre kvistar. Värmebehandling förhindrar röta och svamp, en teknik som åldrar träet 200 år och impregnerar helt utan kemikalier, minskar kådan och ökar motståndskraften mot formförändringar.
  3. Undvik glasull som isolering. Det innehåller ämnen som helt enkelt kan lukta urin vid fukt. Stenull är ett bättre alternativ.

 

Publicerat