Samhälle

Örnsköldsvik fritt från våld

Ett samhälle helt fritt från våld, visst låter det underbart? Här i Örnsköldsvik pågår ett brett utvecklingsarbete, med målsättningen att hindra våld från att uppstå. Nu får alla elever i årskurs 4 i uppdrag att skapa en maskot.

Örnsköldsvik fritt från våld – Vi förebygger bäst tillsammans. Så heter det våldspreventiva utvecklingsarbetet, ett samarbete mellan Örnsköldsviks kommun, Polisen, Region Västernorrland, Samordningsförbundet, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och det ideella, än så länge representerat av Sisu, Kvinnojouren och IOGT-NTO.

Under hösten genomfördes två större workshops där ett 40-tal tjänstepersoner samt representanter från civilsamhället deltog. Syftet var dels att förankra arbetet och dels att göra en kartläggning av befintliga våldspreventiva insatser. Ett arbete som fortfarande pågår. Under våren har det genomförts en fortbildningsinsats med Peter Rung – föreläsare och utbildare inom våldsprevention – om destruktiva och begränsande könsnormer där närmare 120 personer deltog.

Fokus för utvecklingsarbetet ligger på den universella preventionen och tar stor hänsyn till våldspyramiden och våldets förekomst och erkännande. Arbetet har sin utgångspunkt i tre förändringsidéer för att minska våld:

  • Ökad medvetenhet och kunskap om våld.
  • Utmana begränsande och stereotypa genusnormer.
  • Motivera barn, unga och vuxna att vara aktiva åskådare.

– Några som ännu inte varit delaktiga i arbetet är barn och unga och eftersom de är en mycket viktig del av arbetet med att skapa ett Örnsköldsvik fritt från våld är det centralt att de får vara delaktiga redan nu i början av arbetet. Därför bjuder vi nu in alla fjärdeklassare att delta i en maskottävling som sker i samarbete med Tidningen 7, berättar Sandra Johansson, utvecklings-strateg på Örnsköldsviks kommun.

Nu i maj går ett utskick till samtliga skolor med en utmaning som riktar sig till alla som börjar årskurs 4 efter sommarlovet. Varje klass får ta fram ett förslag på en maskot för ”Örnsköldsvik fritt från våld”. Fem förslag kommer sedan väljas ut av en jury och dessa presenteras under hösten här i 7an där läsarna får vara med och rösta på de fem förslagen.

Vinnande maskot ska därefter tolkas och sys upp av Ulf Edberg på Örnsköldsviks museum & konsthall, och den klass som har skickat in det vinnande bidraget får inte bara äran, utan även ett presentkort på en trevlig lunch för hela klassen.
– Vi ser gärna att maskoten har ett namn och en kortare beskrivning av dess personlighet. Ett tips är att ta värdet av att vara en bra kompis i beaktande när ni ger maskoten en personlighet, säger Sandra.
Maskoten kommer sedan att resa runt till fjärdeklassare tillsammans med pedagogiska påsar, som pedagoger tar fram. Dessa innehåller lektioner som behandlar de tre förändringsidéerna som nämns här ovan.

Ett intressant och viktigt utvecklingsarbete, som vi på 7an är glada att få vara en del av. Och visst ska det bli mycket spännande att se vilka förslag på maskotar som skickas in av kommunens elever i årskurs 4! 

 

Publicerat