Hus & Trädgård

Mersmak & mångfald i trädgården

Hon är trädgårdsdesignern som brinner för miljön och tror på trädgårdens fulla potential. Mona M Hallin har flyttat hem till Örnsköldsvik och nu väntar hon på att hitta drömgården för sin egen odling.

– För mig är tre delar avgörande för att trädgården ska nå sin fulla potential, säger Mona. Den ska bidra med trivsel till dem som bor där, den ska producera mat och gynna miljö, klimat och biologisk mångfald.
Mona M Hallin växte upp i Överhörnäs och studerade till dietist i Umeå innan jobb och kärlek tog henne till Stockholm.
– Odlingsintresset har jag haft sedan jag var liten och intresset för kropp och hälsa, så steget till dietist var inte långt. När jag bytte bana och utbildade mig i ekologisk trädgårdsodling och trädgårdsdesign var det parat med en oro för klimatförändringar, längtan efter naturen och att producera mer ätbart.
Efter 20 år i Stockholm gick flytten till Skaraborg där Mona tillsammans med maken byggde upp en odlingsverksamhet. För Mona var det för långt hemifrån för att vara för evigt. 2020 gick flytten till Örnsköldsvik där paret nu hyr ett hus.
– Drömmen är att hitta en gård på landet där jag kan starta en ekoby för odling och djurhållning tillsammans med andra.
Trädgården betyder rekreation och hjärnvila för Mona men också kreativitet och hårt arbete som stärker kroppen. I sitt företag hjälper hon den som vill skapa en trädgård med ett tydligt formspråk.
– Det är en del, många kanske inte trivs med en stor gräsöken som gräsmattan faktiskt är ur ett mångfaldsperspektiv. Trädgården ska vara en plats för rekreation och umgänge men den kan också producera väldigt mycket på liten yta om du väljer växter med omsorg som trivs tillsammans och på platsen.
Trivsel och matproduktion alltså men dessutom hållbarhet och biologisk mångfald.
– Rätt utformad binder trädgården kol-dioxid i marken, det är inte gräsmattan särskilt bra på. Alla val vi gör i vår trädgårdskonsumtion kan vi göra miljömedvetna. Det gäller gödsel men även krukor och virke till altaner. Rätt plantering gynnar pollinerande insekter, igelkottar, fladdermöss, fåglar och på vår lilla plätt kan vi bidra till att stoppa utrotningen som pågår av många arter.

För många är trädgården ett grönsaksland med ettåriga grönsaker. Mona vill inspirera till att utöka med ätbara växter som är fleråriga.
– Fördelen med dem är att du inte behöver dra upp nya plantor varje år vilket kräver mycket vattning och gödsel. Frukt och bär är två exempel men det finns många perenna grönsaker som fungerar i vårt klimat och med fördel kan odlas under buskar och träd. Det finns till och med rotsaker som kommer igen år från år.
– Kärleksört är ett exempel där du kan äta bladen och skotten, funkian har ätbara skott och blommor och myskmalvan går det att äta alla delar från. Sedan finns det sorter som kan vara svårare att få tag på som trädgårdssyra, strandkål och fjällsyra.
En kombination av fruktträd, bärbuskar och perenna grönsaker kallas för skogs-trädgård.
– När växterna placeras i rätt förhållande till solen och markens lutning, så att de samverkar och gynnar varandra, blir systemet näst intill självgödslande. En skogsträdgård är inte helt självgående men den producerar mycket i förhållande till skötselinsatsen och fungerar såväl på liten tomt som på en stor gård.

I väntan på drömgården råder en viss odlingsabstinens för Mona men hon har ordnat det för sig.
– Jag tror på samarbete så jag slängde ut en fråga på Facebook där jag skrev att jag har kunskaper, frön och muskler, om du har mark och kan hjälpa till med bevattning kan vi odla tillsammans. Jag fick många svar och har hittat två tjejer som jag ska odla med den här sommaren.
Det finns en idé om en samodlarförening för de som bor i lägenhet och Mona har kontaktat kommunen för markfrågan.
– Det är viktigt att fler får odla mer. Det gör gott och gör att vi står bättre rustade inför framtiden. Vi vet inte vad klimatförändringarna till slut kommer att innebära men om vi har kunskap och kan samarbeta, innan det blir en verklig kris, blir allt enklare när det verkligen behövs.
Mona vill att vi ska känna hopp trots allt som skrivs och sägs om miljö- och klimat-förändringar.
– Det är lätt att man blir handlings-förlamad men i stället kan vi bli miljö- och klimathjältar i vår egen trädgård. När vi gör något som bidrar positivt lättar oron och vi mår bättre. Om vi dessutom upptäcker glädjen i trädgården kanske vår längtan att resa till andra sidan jorden blir mindre. 

 

Publicerat