Motor

Har du koll på reglerna?

Med vår i luften dyker mopederna och a-traktorerna i hög grad upp i trafiken. Men har du koll på reglerna? Områdespoliserna Karin Lindberg och Mikael Lindström reder ut begreppen.

En A-traktor skall vara så ombyggd att dess högsta konstruktiva hastighet uppgår till högst 30 km/h på horisontell väg. Ombyggnaden skall vara så konstruerad och utförd att det endast med stor svårighet går att öka A-traktorns högsta konstruktiva hastighet.
Många av A-traktorerna står skrivna på ena föräldern, men brukas av son eller dotter i familjen som är mellan 15-17 år och innehar ett mopedkörkort. Där har den som står som registrerad ägare ett ansvar för att fordonet är i föreskrivet skick och hur A-traktorn brukas.
– Om A-traktorns hastighet överstiger tillåtna 30 km/h så kan man som ägare bli misstänkt för ”Tillåtande av olovlig körning”, vilket kan bli ett kostsamt straff med dagsböter som följd och spärrtid på körkortet samt indraget handledartillstånd, säger Karin Lindberg, områdespolis i Örnsköldsvik.
Framförs en A-traktor eller moped, vars konstruktiva hastighet är ändrad, kan föraren bli misstänkt för olovlig körning. Hon eller han riskerar att dömas för olovlig körning med böter och spärrtid på körkortet samt indraget körkortstillstånd. Vid misstanke om brott genomförs en flygande inspektion, vilket kan innebära att A-traktorn eller mopeden måste inställas för en kontroll där registrerad ägare får ta konsekvenserna för eventuella fordonsbrister.
Ett råd till föräldrar från Karin och Mikael är att upprepade gånger kontrollera att A-traktorn eller mopeden inte är trimmad av något slag och framförs enligt de rådande trafikreglerna.
– Är man osäker eller undrar över något är det bara att höra av sig, säger Mikael Lindström. 

 

Publicerat