Friluftsliv

Natur för naturens skull

Vad ska vi tänka på när vi vistas i skyddad natur och vad gäller egentligen i ett naturreservat? Anna Carleman på Naturum ger oss svaren och vi passar på att lyfta vackra Balesudden som ett exempel.

Friluftslivets år går in i maj månad med temat ”Friluftsliv i skyddad natur”. Varianterna på skyddad natur är många, de vi kanske först tänker på är naturreservat och nationalparker. Huvudsyftet för dem är alltid att gynna den biologiska mångfalden.
– Om jag ska vara krass så är syftet med att skydda natur inte att vi ska få uppleva den, säger Anna Carlemalm, föreståndare på Skule Naturum. Om naturen inte skyddas kommer alla områden att brukas kommersiellt vilket leder till att träd inte får bli riktigt gamla och att död ved städas bort och då begränsas livsutrymmet för många arter. Det handlar om att bevara för att inte grundsystemet ska haverera, det som är förutsättningen för vår luft, vattnet och det vi äter.
Nationalparkerna infördes i Europa och Sverige redan 1909 men naturreservaten kom senare. 
– På den tiden levde människan nära naturen och hade en relation till den. I dag har många långt till naturen, därför är det viktigt att locka folk att uppleva naturen så att de känner för den och värnar den.
Intresset för friluftsliv ökar ständigt och pandemin har lockat allt fler till naturen, även till den som är skyddad. Allemansrätten känner många till men i skyddad natur kan den vara begränsad. Som besökare gäller det att känna till vad som gäller i området du vill besöka.
– Majoriteten sköter sig bra och förstår att visa grundhänsyn, när det inte fungerar beror det oftast på kunskapsbrist eller missuppfattningar. Det finns ett syfte till varför ett område skyddas vilket styr vilka paragrafer som gäller för att uppnå det. Vi får inte inskränka allemansrätten mer än vad syftet kräver.

En missuppfattning som ofta leder till problem är att hunden inte behöver vara kopplad i den skyddade naturen.
– Hunden ska vara kopplad och det gäller hela året. Hänsynen till andra är en anledning men oavsett hur snäll hunden är uppfattas den som ett rovdjur av de vilda djuren som har fullt upp med att mata ungar och samla energi för att överleva.
Andra vanliga fel är att plocka döda grenar och kvistar för att elda med, precis som allemansrätten säger att man får göra. I naturreservatet är det inte tillåtet.
– Det som verkar dött är någons livsutrymme och det får du inte elda. Det är anledningen till att vi tillhandahåller ved vid grillplatserna.
Allemansrätten säger att vi får slå upp vårt tält för en natt men i skyddad natur kan det råda tältförbud för att inte marken ska skadas. 
– Det kan vara lite förvirrande men skyddad natur är alltid utmärkt med gränser och informationsskyltar där det står vilka regler som måste följas. Läs på innan så att du vet och se dig själv som en bland alla arter när du är i naturen. Vi får samsas om utrymmet med blåmesen, älgen, rådjuret och myrorna, precis som vi gör människor emellan i vårt samhälle. Tänk också på att någon eller något kanske skrämmer dig medan du skrämmer väldigt många.

Naturreservat eller nationalpark?
Nationalparken innebär ett kraftfullare skydd än naturreservatet. I nationalparken ägs marken av staten medan marken i naturreservatet kan vara offentligt eller privat ägd. Det är regering och riksdag som fattar beslut om nationalparken och den ska vara tillgänglig för friluftslivet. Naturreservaten beslutas av länsstyrelse och kommun. Många naturreservat bildas för att bevara naturmiljöer och arter medan andra bildas för att främja friluftslivet – eller både och.

Annas tips att upptäcka i skyddad natur

Långskägget. Vid norra entrén till Skuleskogens nationalpark, 100-200 meter in finns en skylt till höger, över en bäck och upp i en slänt, där finns rikligt med långskägg som är vår landskapslav.
Gråspetten. Vår landskapsfågel som kan vara svår att upptäcka men som är lätt att höra. Var lite mer närvarande och lyssna en stund, den sjunger med ett fallande ljud. 
Slåtterängen. Besök ett reservat där det finns en gammal slåtteräng eller besök en gammal fäbodvall och upptäck alla vackra växter som blommar där.

Balesuddens naturreservat

Balestjärn är kanske det som lockar flest att besöka området, den trolska sjön med sitt klara vatten där konserverade trädskelett ligger på botten. Här finns ett rikt fågelliv att upptäcka med bland annat havsörn, gråspett, rödstjärt och gärdsmyg. Den som tittar noga kan få syn på växter som trolldruva, blåsippa, kungsljus och nattviol.
Reservatet bildades 1985 med syfte att bevara ett kustanknutet skogs- och hällmarkslandksap där växtlighet och djurliv får utvecklas fritt och där sjöar och vattendrag bevaras i sitt naturliga tillstånd.
Skogen är påverkad av en stor skogsbrand i juni 2008 som dödade stora delar av trädkronorna och gav rotskador orsakade av glödbrand. Många träd har fallit och nya plantor etablerar sig men delar av Balesudden kommer förbli kala under lång tid.

Hitta till Balesudden
Höga kustenleden går genom naturreservatet med start i söder från Köpmanholmen/Hålviken eller i norr från Bäck/Sandlågan. 

I reservatet på Balesudden är det inte tillåtet att:

  • Bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar.
  • Medföra hund som inte är kopplad.
  • Framföra motordrivet fordon.
  • Medvetet störa djurlivet.
  • Elda på annat än iordningsställda eldplatser.
  • Anordna orienterings-kontroller eller snitslade spår.

Vill du veta mer? Listan på olika typer av skyddad natur är lång och du hittar den på länsstyrelsens hemsida. Där finns även information och kartor för att hitta till skyddad natur i vårt område.
www.lansstyrelsen.se/vasternorrland

 

Publicerat