Du är här

2021-04-28 - Samhällsinformation
Per Nylén, arkivbild. Foto: Jörgen Jensen

Uppmaningen inför Valborg: Undvik sammankomster

Smittspridningen är väldigt hög i kommunen. Inför Valborg går kommunalråd Per Nylén ut med en uppmaning om att inte träffas under högtiden.
– Det är viktigare än någonsin att vi alla gör vårt yttersta för att inte bidra till ytterligare spridning. Skydda dig själv och andra genom att följa myndigheternas rekommendationer, och gör det noggrant, säger Nylén i ett inspelat tal på kommunens hemsida.

Att smittspridningen ligger på höga nivåer i kommunen är det nog ingen som har missat. Nu har kommunalrådet uppmanat kommuninvånarna om att inte anordna träffar eller fester under Valborg och varken bjuda in andra eller tacka ja till inbjudningar. Han uppmanar även samtliga att ta de rådande restriktionerna på allvar och att ta sitt ansvar för att minska smittspridningen.
– Det är inte läge att träffa andra än dina närmaste oavsett om det är Valborg eller en annan träff under våren. Bjud inte in andra och tacka nej om du själv blir inbjuden, säger kommunalrådet och berättar sedan att både sjukvård och kommunala verksamheter är för nuvarande under stor press.
Därefter uppmanar han alla om att bita ihop och göra det vi kan för att minska riskerna:
– Det är klart att vi vill alla gå tillbaka till det normala snart, men vi är inte där än. Nu måste vi bita ihop och tillsammans göra allt vi kan för att minska riskerna både för oss själv och för andra, säger Per Nylén.
Nylén avslutar meddelandet med att uppmana alla om att ta emot vaccin mot covid-19 när det erbjuds, samt att ta sitt ansvar under pandemin.

Inte bara kommunalrådet uppmanar om små firanden under Valborg. Även Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att den rådande pandemilagen förbjuder mer än åtta deltagare på publika valborgsmässofiranden, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, och att privata sammanställningar i hyrda lokaler även regleras av lagen. 
Länsstyrelsen uppmanar även om att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd även när det kommer till helt privata sammanställningar i t.ex. hemmet.  Att gå och titta på valborgseldar bedöms inte heller det som lämpligt då det innebär en ökad risk för trängsel.
– Vi ska komma ihåg att vi har en väldigt hög smittspridning i länet och det är inte läge att slappna av. Här är det viktigt att vi fortsätter begränsa våra kontakter med andra, även utomhus och att vi håller avstånd till andra människor, säger Susanne Nordin, tillsynssamordnare för covid-19 lagen på Länsstyrelsen Västernorrland.

Källor: Örnsköldsviks kommun, Länsstyrelsen Västernorrland

 

Dela med dig av denna artikel på: