Du är här

2021-04-20 - Trafik
Foto: Mats Forsgren

Hastigheten i fokus under polisens trafikvecka

Under veckan så genomför polisen en nationell trafikvecka med fokus på hastighetskontroller.

Med bland annat målet att nå Nollvisionen om inga döda eller allvarligt skadade i trafiken så genomför polisen nu en nationell trafikvecka där just hastigheten är i fokus. De planerar att ha en ökad närvaro och aktivitet ute i trafikmiljön, och deras ökad närvaro ska hjälpa till att sänka medelhastigheten hos förare vilket i sin tur kan leda till färre svårt skadade eller döda i trafiken.
– Vi kan alla bidra till att reducera dödstalen i trafiken! Börja hos dig själv, lätta på gasen och respektera gällande hastighetsbegränsningar, de finns av en anledning. Många förare kör lite för fort och tror att 6-9 km/h för mycket inte spelar någon roll, men det är tvärtom. Mätningar visar att de flesta trafikanter kör lite för fort och alla hastighetsöverträdelser gör att medelhastigheten på vägen ökar, säger Ursula Edström, trafikstrateg på polisen, i ett pressmeddelande.

Enligt preliminära siffror så omkom 190 personer i vägtrafiken under 2020, vilket är en förbättring från året innan. Men enligt Trafikverket så skulle 100 liv kunna räddas varje år om alla höll hastigheten, då det som är bland det mest avgörande hur utgången av en trafikolycka blir är just hastigheten. Därför är det särskilt viktigt att hålla de hastighetsbegränsningar som gäller.
– Det är svårt att förstå att även några få km/h spelar roll. En krock i 85 km/h istället för 80 ökar risken för dödliga skador med 20 procent, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket.

Trafikveckan pågår veckan ut med start igår måndag 19 april.

 

Dela med dig av denna artikel på: