Övrigt

Insändare: Magiska katter finns inte

Djurskyddet Örnsköldsvik har just avslutat ett verksamhetsår som tyvärr blev ett rekordår på närmare 60 omhändertagna hemlösa katter i Örnsköldsvik. Även efter denna vinter kommer vi ta hand om ett stort antal. Katter som trots extremt dåliga odds varit de absolut starkaste individerna. Som om de vore människor hade kallats för överlevare.
Det finns ett gammalt ordspråk om att katter har nio liv. Vi har väldigt lång erfarenhet av katter och har aldrig mött dessa magiska katter. Vet ni varför? För att de inte existerar.
Men denna vinter har de klarat att hitta skydd och mat när det varit minus 30. De vi inte hittar är de som blev fast i den meterdjupa snön. De som förfrös tassarna och inte kunde ta ett steg till för att smärtan hindrade dem. De vars kroppar stängde av på grund av att de inte kunde jaga några möss och därmed levde i ett konstant svälttillstånd. De vanliga katterna, med endast ett liv.

Under 2020 omhändertog vi ett stort antal hemlösa katter som levt under fruktansvärda förhållanden. Katter som vandrat mellan hus och gård i åratal på jakt efter mat och skydd, ofta skyldiga till att grannens eller den egna katten får kattungar år efter år. I Sverige får nästan alla kattungar ett kärleksfullt hem som tar sitt ansvar att kastrera och ID-märka dem. Men en av fyra blir aldrig någons familjemedlem. Därmed fortsätter denna onda spiral, med kullar som varje vår föds i buskar.
Vi på Djurskyddet arbetar ideellt med att fånga in hemlösa katter. Vi ger dem den vård de behöver, vi ger dem kärlek och en andra chans. Vi bekostar vård, mat, kastrering och ID-märkning. Dygnet runt, året runt, gör vi det som skulle ha gjorts för dem redan i början. Under kalla vinternätter ställer vi våra alarm var tredje timma för att åka och se över våra fällor, utplacerade i kommunen.

De flesta av katterna hamnar till slut hos den där kärleksfulla familjen. Men många gånger tvingas vi åka raka vägen till veterinär med en katt, eftersom hälsotillståndet är så dåligt att vi inte vet om den överlever ens en timma till. Och när beslutet tas i samråd med veterinär att den ska få somna in, då finns vi där för katten. Vi finns vid kattens sida när den sakta tassar över regnbågsbron och när smärtan släpper och lidandet är över. På vår lediga tid sitter vi där med tårar som bränner hårt under ögonlocken och känner en enorm sorg, hjälplöshet och frustration över att vi inte kunde rädda detta liv.
Tron på katters nio liv gör att vi skapar halva liv, inte ens ett helt liv. Vi som ideell förening arbetar för att informera och öka katters status och med denna text vädjar vi att du som kattägare ska ta ditt ansvar. Den 15 juni 2020 började Jordbruksverkets nya regler gälla: Du som ägare till en katt som rör sig utomhus är skyldig att se till att den är kastrerad, steriliserad eller på annat sätt förhindrad från att kunna föröka sig okontrollerat.
Har du eller någon du känner inte möjlighet att behålla en katt – kontakta oss så hjälper vi dig att omplacera den. Lämna den inte åt sitt öde, för till slut så hamnar den troligtvis i våra händer ändå.
Med hopp om att 2021 ska bli ett rekordår i antalet kastrerade katter i Örnsköldsvik. 

Styrelsen Djurskyddet Örnsköldsvik

 

 

Publicerat