Nyheter/Reportage

Anrika Sportklubben

Hösten 1921. I en källarlokal på Läroverksgatan 2 tas det historiska beslutet att bilda en idrottsförening. Den som sedermera blev känd som Klubben; Örnsköldsviks Sportklubb.

Starten på den här artikeln för nästan tankarna till en journalfilm med Hans Villius som berättar om en tid mellan världskrigen. Men den handlar i stället om en anrik idrottsförening som i höst firar jubileum.
ÖSK fyller 100.
Och det finns ingen bättre, levande människa på jordklotet, att prata om den föreningen än med Lars-Gunnar Persson. 
ÖSK och ”Lara” är nämligen ett. Så har det alltid varit. Om inte i 100 år så i alla fall i 63 eftersom Persson, han som med klubbmärket i hjärtat och tatuerat på vänster överarm, varit med sedan 1958.
Det finns så många härliga minnen att berätta om. Plitar vi ner alla i den här skrivningen ryms i veckans 7a bara den och möjligen familjesidorna. Så vi inser snabbt att vi får hålla oss till några få.
– Så är det. Det finns massor att blicka tillbaka på och jag är tacksam över allt jag har fått uppleva tack vare engagemanget i ÖSK, säger Lara, spelare och ledare i såväl fotboll som ishockey.
Föreningen förknippas mycket med just ishockey. Men det började med boxning och på repertoaren har klubben även ägnat sig åt bandy, fotboll, innebandy och enligt uppgift under en period även med tennis.
Ett flertal skickliga boxare har representerat sportklubben. Däribland Erik Johansson som bland annat blev svensk mästare i mellanvikt 1994 och 1995. En annan profil, flera år tidigare, var norrlandsmästaren Rune Sjöblom.
– Jag minns när jag och Christer Nilsson var i Runes sommarstuga på Skeppsmaln. Då hade jag ingen aning om att han kunde boxas och av en händelse hittade vi ett par boxarhandskar. Jag drog på mig dem och började måtta slag mot Rune. Då åkte jag på en blixtsnabb jabb med flathand och segnade ner på gräsmattan, säger Lara och skrattar.
Främst är han känd som ledaren och tränaren som på nära håll gjort hockeylivet enklare för en massa ÖSK-spelare. Inte minst blivande svenska mästare som Roger Lindström, Ulf Hansson och Robert Frestadius.
– Vi var med ÖSK i Boston tillsammans 1973, som första svenska klubblag, och spelade matcher mot collegelag, berättar Robert Frestadius.

Och Lara minns när han stod på läktaren med en amerikansk familj. ”Lillis” Hansson var fotskadad och vände sig från båset mot läktaren för att få ett råd av Lara vid ställningen 1-6.
– Jag sa bara att de skulle hålla i match-tiden ut och försöka undvika att bli skadade mot hårdingarna. Då vände ÖSK, vann med 8-6 och familjen bredvid, kunde ju inte svenska, så de trodde att jag sa något helt annat, säger Lara och skrattar gott igen.
Och när vi ber honom berätta det allra bästa under många år med sportklubben:
– När man möter en gammal ÖSK:are och får snacka lite, svarar han snabbt och nämner andra profiler, bland andra Gunnar Säfsten samt ishockey- och fotbollsspelaren Björn ”Tjalle” Olsson som var aktiv oerhört länge och har lagkamrater i flera generationer.
– Han håller väl på än, säger Lara.
Men det är inte bara ishockey-spelare och boxare som har SM-medaljer i föreningen. Efter innebandyns intåg 1987 blev det både ett herrsilver och senare ett bejublat damguld. Prestationen som fick Lara Persson att gå till tatueraren.
– Jag slog vad med dottern. Om tjejerna tog guldet skulle ÖSK-märket förevigas på höger överarm, berättar Lara.
Men det blev vänster. För annars hade örnen i märket vänt sig mot ryggen.
Nu mot hjärtat.

Örnsköldsviks SK
Grundad: 11 oktober 1921.
Verksamheter i dag: Ishockey. 
Tidigare verksamheter: Boxning, bandy, fotboll, innebandy och tennis.

 

Publicerat